Δευτέρα, Μαΐου 29

Διαμαρτυρία για τη χρήση γαϊδουριών και μουλαριών ως «ταξί» στη Σαντορίνη.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 Προς

 ΑΤ Σαντορίνης,

Δ/νση Αστυνομίας Κυκλάδων

Αρχηγείο ΕΛΑΣ

Εισαγγελία  Νάξου ,

ΥΠΑΑΤ,

ΥΠΕΣ,

Δήμος Θήρας

ΜΜΕ

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Αξιότιμοι κ.κ.,

Η Ομοσπονδία μας επανέρχεται με ιδιαίτερη ανησυχία στο θέμα χρήσης των γαϊδουριών και μουλαριών ως «ταξί» στη Σαντορίνη. Καθώς η αναχρονιστική, κάκιστη αυτή πρακτική, συνεχίζεται και η σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει, γινόμαστε αποδέκτες πάλι και πάλι πολυάριθμων καταγγελιών για την εκμετάλλευση και κακοποίηση αυτών των ζώων.

Είναι οξύμωρο να θεωρείται τουριστική ατραξιόν κάτι που εκ προοιμίου μας εκθέτει ως χώρα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρακτική που έχει επανειλημμένα φέρει τη χώρα μας έμπροσθεν διεθνούς κατακραυγής –με τεκμήρια videos, φωτογραφίες και μαρτυρίες επισκεπτών τουριστών- αμαυρώνοντας την εικόνα του τόπου μας.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία καλή και αποδοτική συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με το Αστυνομικό τμήμα της Σαντορίνης, έτσι ώστε με την ενημέρωση, τους ελέγχους αλλά και την καταστολή να γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι στη σύγχρονη κοινωνία η κακοποίηση των ζώων διώκεται ποινικά.

Για τους ανωτέρω λόγους -και μέχρι να φτάσουμε στην κατάργηση- παρακαλούμε θερμότατα την Αστυνομία Σαντορίνης όπως παίξει καθοριστικό ρόλο στη φετινή σαιζόν από το ξεκίνημά της και να συμβάλει στην πάταξη της παρανομίας και την προστασία των ζώων αυτών στο νησί ως ο Νόμος ορίζει.

Λαμβάνοντας υπόψη:

Ø  Την υπ. αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «Προστασία των ιπποειδών εργασίας»

Ø  Την υπ. αρ. πρωτ. 1067/132277/19.5.2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα « Προστασία κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων τους θερινούς μήνες»

Ø  Την υπ. αρ. πρωτ. 1461/205906/03.8.2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες

Και επίσης

·         Το Άρθρο 2, βασικές αρχές ευζωίας των ζώων, Ν.4830/2021

·         Το Άρθρο 24, παρ. 1 α) , του ανωτέρω νόμου που απαγορεύει ρητά κάθε είδους κακοποίηση των ζώων

·         Το Άρθρο 33, παρ. 1 του ανωτέρω νόμου για την  άμεση αφαίρεση του ζώων προκειμένου για την προστασία τους

 

ΖΗΤΑΜΕ

ü  Πρωτίστως την ενημέρωση των αγωγιατών για τις υποχρεώσεις τους βάσει Νόμου και τις συνέπειες σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών

ü  Τον έλεγχο όλων των αδειών για τη χρήση ιπποειδών γι αυτή την χρήση, και τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται

ü  Το Πιστοποιητικό ΑΔΑΜΙ κάθε ζώου, Κτηνιατρικό βιβλιάριο πλήρως ενημερωμένο, και αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσής του, και εν γένει όσα ορίζονται κατά περίπτωση, βάσει ΚΥΑ 726/107637 (ΦΕΚ Β’2028/21.4.2022)

ü  Τον έλεγχο του εξοπλισμού του κάθε ζώου, την καταγραφή ηλικίας και υγείας βάσει των εγγράφων του

ü  Συχνό έλεγχο εν ώρα πορείας τους, αναφορικά με το βάρος που μεταφέρουν

ü  Έλεγχος για σκίαστρο τις ώρες αναμονής τους στις σκάλες και στο λιμάνι προκειμένου για την προστασία τους από τον δυνατό ήλιο και τη θερμική καταπόνηση

ü  Έλεγχος για δοχεία νερού κατά τη διάρκεια αναμονής πελατών στο λιμάνι και στα σκαλιά σε εμφανή και προσβάσιμα για τα ζώα σημεία

ü  Έλεγχος κατάστασης ωρών εργασίας του κάθε ζώου κατ’ αντιστοιχία με τον αριθμό microchip

 

Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα με εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθότι η ευθύνη είναι μεγάλη για την συνεχιζόμενη παρανομία και κακομεταχείριση ιπποειδών στο νησί, ζώων που μάλιστα χρησιμοποιούνται για εργασία και αποφέρουν κέρδη.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

 

 

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

                              

 

 

Η Πρόεδρος

Άννα Τοσούνογλου

 

 

 

 

Η Γ.Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .