Πέμπτη, Μαΐου 4

Ξεπέρασαν τα όρια της τσίπας

Ξεπέρασαν τα όρια της τσίπας

Σε έναν απερίγραπτο εκβιασμό σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) προχώρησε προεκλογικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Με τη δικαιολογία ότι δίνει λύση στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς, επιχειρεί να αυξήσει με νόμο τα κρατικά έσοδα, επιβάλλοντας χαράτσι 150 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες ζώων αντιδρούν στη στείρωσή τους. Εάν, όμως, οι ιδιοκτήτες δεν επιλέξουν ούτε τη λύση της στείρωσης με κόστος έως 300 ευρώ, αλλά ούτε και τη λύση της αποστολής DNA με κόστος 150 ευρώ, απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε ζώο που κατέχουν.

Πρόκειται για εξωφρενική ρύθμιση, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο μεταξύ των φιλόζωων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε αμέσως τη διαφωνία του, καταθέτοντας δική του πρόταση.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση 

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21 μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στη λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικιδίων, που επελέγη αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας, που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml) ή εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμείνουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια. Παράλληλα, ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν αυτά εγκαταλειφθούν, είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδες και εκδικητικό χαράτσωμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κάνει λόγο για «χαράτσι» 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως αναφέρει, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 δήλωνε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους».

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

«Φτάσαμε να μιλάει για χαράτσι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει τον νόμο Τσιρώνη, έναν νόμο έκτρωμα που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και προχωρούσε σε κυνήγι εθελοντών, μειώνοντας τα πρόστιμα για τις κακοποιήσεις στο μισό, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την κατοχή ζώων και θεσπίζοντας κανονικό χαράτσι που μάλλον τώρα ξέχασε. Κάπως έτσι κρίνει, μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια», ήταν η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Όπως επισημαίνει, «η αλήθεια είναι πως οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».

Διαβάστε τον σχετικό νόμο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .