Δευτέρα, Ιουνίου 26

Στις 13:00 ορκίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 13:00 ορκίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί άξονές της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέου κυβερνητικού σχήματος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα  και η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που θα λάβει χώρα την επόμενη

Δευτέρα, 3 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 σήμερα το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες αργότερα, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Στις 13:00 της Δευτέρας η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 11:00 σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δύο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποιοι θα αναλάβουν τους υπουργικούς θώκους

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

 • Υπ. Εξωτερικών: ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 • Υπ. Εθνικής Άμυνας: ο Νίκος Δένδιας, με υφυπουργό ή αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά.

 • Υπ. Οικονομικών: ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση ο οποίος θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης και υφυπουργό τον Θάνο Πετραλιά

 • Υπ. Εσωτερικών: Η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

 • Υπ. Υγείας: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό τη βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό πιθανότατα τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

 • Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ή ο Νότης Μηταράκης.

 • Υπ. Ναυτιλίας: Ο Νότης Μηταράκης, ή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

 • Υπ. Παιδείας: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

 • Υπ. Αθλητισμού: Ο Γιάννης Οικονόμου, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος 

 • Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο  Δημήτρης Παπαστεργίου, νυν δήμαρχος Τρικκαίων, με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

 • Υπ Πολιτισμού: Η Λίνα Μενδώνη

 • Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ο Κώστας Σκρέκας

 • Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Ο Βασίλης Κικίλιας

 • Υπ. Τουρισμού: Η Όλγα Κεφαλογιάννη με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη

 • Υπ. Οικογένειας: Η Σοφία Ζαχαράκη

 • Υπ. Εργασίας: Ο Άδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου.

 • Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Ο Χρήστος Σταϊκούρας με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ο Θόδωρος Σκυλακάκης με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ο Γιώργος Φλωρίδης ή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Υπουργός Μετανάστευσης: Ο Δημήτρης Καιρίδης ή ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργοί Επικρατείας:Οι  Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ο Παύλος Μαρινάκης

Σε ότι αφορά τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, θα αναλάβει διοικητής του Αγίου Όρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .