Παρασκευή, Ιουνίου 2

Βρετανία: Εξέταση αίματος ανιχνεύει εγκαίρως 50 τύπους καρκίνου

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας

karkinos
Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που διενήργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) αποδεικνύοντας ότι με μία απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να ανιχνευθούν εγκαίρως τουλάχιστον 50 τύποι καρκίνου.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης, ονόματι, «Galleri», είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αιματολογική αυτή εξέταση μπορούσε να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια δύο στους τρεις καρκίνους.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ήταν συνολικά 5.461 και, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, επισκέφθηκαν τον γενικό γιατρό της γειτονιάς τους με ύποπτα συμπτώματα- όπως σημαντική απώλεια βάρους- σε Αγγλία και Ουαλία.

Στο 85% των επιτυχών διαγνώσεων, η αιματολογική εξέταση μπόρεσε παράλληλα να εντοπίσει το σημείο όπου πρωτοεμφανίστηκε ο καρκίνος.

Τρόπος δράσης της αιματολογικής εξέτασης «Galleri»

Ο τρόπος που λειτουργεί η αιματολογική αυτή εξέταση είναι πως ανιχνεύει διακριτές αλλαγές σε τμήματα του DNA που «κυκλοφορούν» στο αίμα από διαφορετικό τύπο καρκίνου.

Κλείσιμο
Με την βοήθεια της απλής αυτής εξέτασης, οι γιατροί μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση σώζοντας ζωές.

Ωστόσο, οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά για την περαιτέρω βελτίωσή της. Παράλληλα, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η χρήση της αιματολογικής εξέτασης μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των έγκαιρων διαγνώσεων.

Με βάση τα πορίσματα των κλινικών δοκιμών, το 75% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στον καρκίνο, είχαν προσβληθεί από τη νόσο, όπως προέκυψε από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στη συνέχεια.

Μόνο το 2,5% των ασθενών που διαγνώστηκαν αρνητικοί κάνοντας το τεστ, τελικά νόσησαν από καρκίνο όταν υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Τα ποσοστά αυτά, θεωρούνται ικανοποιητικά για την παρούσα φάση των δοκιμών, ωστόσο δε θεωρούνται αρκετά ακριβή προκειμένου να μπορούν οι επιστήμονες να βασιστούν αποκλειστικά στην συγκεκριμένη εξέταση αίματος.

Αλλά το ποσοστό ακρίβειας- 85%- θεωρείται επαρκές για έναν γιατρό να αποδώσει σε πιθανή κακοήθεια συμπτώματα που δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν.

«Με τέτοιου είδους πρόγνωση από το τεστ μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε εντολή για ενδοσκόπηση ή να διασφαλίσουμε ότι γράφουμε τη σωστή εξέταση από την αρχή», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον.

To BBC αναφέρει ότι την αιματολογική εξέταση «Galleri» έχει αναπτύξει η φαρμακευτική εταιρεία «Grail», που εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Χρησιμοποιείται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) στη Βρετανία και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα αρχικά αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αναμένονται εντός του έτους.

Αν προκύψουν επιτυχή αποτελέσματα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση του τεστ σε ακόμα ένα εκατομμύριο πολίτες το 2024 και το 2025.

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη την αιματολογική εξέταση «Galleri» είναι ότι έχει την δυνατότητα να εντοπίζει δύσκολα ανιχνεύσιμους τύπους καρκίνου, όπως του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του λάρυγγα και του εγκεφάλου.

https://www.protothema.gr/ugeia/article/1377946/vretania-exetasi-aimatos-anihneuei-egairos-50-tupous-karkinou/:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .