Σειρά ευκαιριών, όπως τουριστικές κατοικίες και υποδομές, συγκροτήματα γραφείων, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, προσφέρει η ελληνική αγορά ακινήτων, αποτελώντας πόλο έλξης ξένων επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρσι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική ακίνητη περιουσία άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Βίκυ Λοΐζου, κατά τη διάρκεια του 2ου Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε στην Παιανία, στο πλαίσιο της 3ης Premium Real Estate Expo. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος Γεώργιο Ρούσκα, το 70% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα γίνεται από μη Έλληνες.Εξήγησε ότι το ελληνικό ακίνητο είναι φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι κατασκευές ανώτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως οι διαδικασίες μετεγγραφής παραμένουν πολύ δύσκολες λόγω γραφειοκρατίας, η οποία ενισχύθηκε από μία σειρά ατυχών νομοθετικών ρυθμίσεων. Όπως είπε ο κ. Ρούσκας, για μία μεταβίβαση απαιτούνται σήμερα έως και 45 διαφορετικά έγγραφα, όταν τα απαραίτητα είναι 6-7. Κάποια από τα έγγραφα αυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μήνες για την έκδοσή τους, ανέφερε ο δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Χρήστος Κλειώσης, προσθέτοντας ότι κάποια μπορεί να μην είναι καν εφικτό να εκδοθούν. Οι κ. Ρούσκας και Κλειώσης έκαναν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την ψηφιοποίηση με κανόνες, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο ζήτημα της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Αρσλάνογλου, διευθύνων σύμβουλος της Invest Greece Solomon United Realtors, Ofer Reshef, Director of Business Development της Arledan Group στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζει αρνητικά τις αγοραπωλησίες στη χώρα. Επεσήμανε πως στην Τουρκία η διαδικασία αγοράς ακινήτου είναι πολύ απλή και γρήγορη, ενώ στην Ελλάδα μοιάζει παρανοϊκή. Οι Τούρκοι επενδυτές, που αποτελούν τη δεύτερη αγοραστική δύναμη της χώρας μετά τους Κινέζους, έρχονται από το ταχύτερο σύστημα του κόσμου στο αργότερο της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο Volodymyr Tribat, ιδιοκτήτης της A-Syggrou Group, αναφέρθηκε στην ανταγωνιστική υπεροχή της Ελλάδας στις τιμές ακινήτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και στη σημασία της γεωγραφικής της θέσης, προβλέποντας ότι η Αθήνα θα ξεπεράσει τη ζήτηση εκ μέρους των ξένων επενδυτών τόσο στο Ντουμπάι όσο και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο και τον υπεύθυνο Εξωτερικών Δικτύων της Eurobank στα προϊόντα στέγης ιδιωτών Ιωάννη Καρναβά, η έλλειψη ακινήτων οφείλεται στη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και τη συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια (funds), σημειώνοντας ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για να διατεθούν στην αγορά τα «κλειστά» σπίτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .