Πέμπτη, Ιουνίου 22

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη του καλοκαιριού ακόμη και χωρίς… κλιματιστικό

κλιμ

Μπορεί μέχρι τώρα ο Ιούνιος να ήταν δροσερός, όμως, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι προ των πυλών. Η καλύτερη λύση στην άνοδο της θερμοκρασίας να είναι το άναμμα ενός κλιματιστικού, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί και να προστατευτείτε από την ακραία ζέστη.

Όσο απολαυστική και να ακούγεται η δροσιά που δίνει στο σπίτι το κλιματιστικό, δεν είναι απαραίτητο να το έχετε αναμμένο 24 ώρες το 24ωρο. Παρακάτω, σας προτείνουμε 5 τρόπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη ζέστη απλά και πιο οικονομικά.

1. Εξερευνήστε τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε δροσεροί είναι να αποφύγετε εντελώς τη ζέστη, είναι να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους που αερίζονται σωστά. «Αν πρέπει να βγείτε, περιορίστε τον χρόνο που παραμένετε έξω, κάνοντας συχνά διαλείμματα όπου μπορείτε να πάτε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο για να δροσιστείτε», δήλωσε στο Healthline ο Dr. Frederick Davis, αναπληρωτής πρόεδρος σε Ιατρικό Κέντρο της Northwell Health.

Η μετάβαση σε ένα εμπορικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη, έναν κινηματογράφο ή ένα εστιατόριο είναι άλλοι τρόποι για να περάσετε μερικές ώρες με κλιματισμό εκτός σπιτιού.

Επίσης, η Dr. Bayo Curry-Winchell, περιφερειακή κλινική διευθύντρια στο Carbon Health, προειδοποιεί ότι αν συμμετέχετε σε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους για να ξεφύγετε από τη ζέστη, φροντίστε να τηρείτε τα πρωτόκολλα COVID-19.

2. Διατηρήστε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο δροσερό
Εάν δεν έχετε κλιματισμό, μπορείτε να αποτρέψετε τον ήλιο από το να ζεστάνει το σπίτι σας κλείνοντας τα παράθυρα και κατεβάζοντας τις τέντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίγοντας τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να εισέρχεται ο πιο δροσερός αέρας. «Επίσης, αποφύγετε να ανοίγετε τον φούρνο ή άλλες συσκευές που μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού σας χώρου», δήλωσε η Curry-Winchell.

3. Να έχετε μαζί σας νερό
Ο Davis λέει ότι είναι εύκολο για το σώμα να χάσει νερό όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, μέσω της εφίδρωσης. «Για το λόγο αυτό, μπορεί κανείς να αφυδατωθεί αρκετά γρήγορα όταν βρίσκεται σε ακραίες θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να έχετε μαζί σας νερό… Πίνετε αρκετό νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται κατά την έκθεση στη ζέστη», δήλωσε ο Davis.

Η Curry-Winchell προσθέτει ότι η κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη θερμοπληξία ή τη θερμική εξάντληση. «Εάν αισθάνεστε δίψα, τότε είστε αφυδατωμένοι. Συνιστώ να πίνετε νερό ακόμη και αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι», είπε.

4. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες
Αν αισθάνεστε να ζεσταίνεστε, η Curry-Winchell προτείνει την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων ή παγοκύστεων σε βασικές ζώνες του σώματός σας, όπως ο λαιμός και ο καρπός σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Αντ’ αυτού, κρατήστε ένα στρώμα ρούχων ή μια πετσέτα μεταξύ του δέρματός σας και της πηγής ψύξης.

«Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο για να δροσιστείτε, αλλά αποφύγετε τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα», είπε.

5. Ντυθείτε σωστά και εφαρμόστε αντηλιακό
Φορέστε χαλαρά, ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα τις ζεστές ημέρες. «Το λευκό και τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν τον ήλιο, ενώ τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα», δήλωσε η Curry-Winchell.

Αν βγείτε έξω, φροντίστε να εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλα τα σημεία του σώματός σας που δεν καλύπτονται από ρούχα. «Ακόμη και αν απλώς οδηγείτε, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να περάσει από τα παράθυρα του αυτοκινήτου», δήλωσε η Curry-Winchell.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .