Μια ακόμη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι πιθανότατα πάμε σε επτακομματική Βουλή, με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη να ξεπερνούν το «φράγμα» του 3% και το ΜέΡΑ25 να μένει αρκετά πιο χαμηλά. 

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι δεδομένη και φαίνεται και από τη δημοσκόπηση της GPO, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε εάν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πάρει την αυτοδυναμία ή εάν θα χρειαστούν τρίτες κάλπες.

Αυτό εξαρτάται -εκτός από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ- από τα πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι ποσοστά θα πάρουν αυτά.

Σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της GPO επτά θα είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, καθώς η Ελληνική Λύση, αν και δείχνει να χάνει έδαφος, καταφέρνει να πάρει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να έχει ενδυναμωθεί αρκετά, αλλά και η Νίκη καταφέρνει να μπει στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά: 

 • ΝΔ 41,1%
 • ΣΥΡΙΖΑ 20,7%
 • ΠΑΣΟΚ 11,4%
 • ΚΚΕ 6,3%
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,6%
 • ΝΙΚΗ 3,1%
 • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4,3%
 • ΜΕΡΑ25 1,6%
 • ΑΛΛΟ 1,5%
 • ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1,1%
 • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 5,3%

Αν τα ποσοστά είναι αυτά που βλέπουμε παραπάνω, τότε η Νέα Δημοκρατία θα πάρει 164 έδρες, περισσότερες απ’ ότι είχε την προηγούμενη τετραετία και θα σχηματίσει πολύ εύκολα αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Ωστόσο ποιο είναι το ποσοστό που πρέπει να πάρει η ΝΔ, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες; Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αν μπουν επτά κόμματα στη Βουλή και αν η «γαλάζια» παράταξη πάρει 40,3% παίρνει τουλάχιστον 151 έδρες. Αυτό όμως το σενάριο είναι τελείως θεωρητικό, καθώς προϋποθέτει ότι όλα το κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή θα πάρουν 0%! 

Αν τα άλλα κόμματα πάρουν περίπου 4%, το οποίο είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο, τότε η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί τουλάχιστον 39%. Αν τα άλλα κόμματα πάρουν περίπου 6% η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί περίπου 38,7%. Οπότε με μια πρώτη εικόνα των παραπάνω αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν ότι τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή θα πάρουν περίπου 4-6% η ΝΔ θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από 38,8% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η ομάδα πολιτικής ανάλυσης του pronews.gr η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 37 και 41%. 

Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 23,2% των συµµετεχόντων λέει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25% και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 23,6%.

Επίσης, σε ποσοστό 75,2% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα καταφέρει να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.

pronews.gr στο Instagram

Επίσης, οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 70,2% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόµµα. Το 42,2%, θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να καταλαµβάνει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.