Πέμπτη, Ιουνίου 8

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή των πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Αν και είναι άγνωστο τι προκαλεί την επίθεση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η διακοπή των σημάτων επικοινωνίας γίνεται εμφανής με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, έως και το 80% των ατόμων που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν σοβαρή κόπωση που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους.

«Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι μεταβλητά και απρόβλεπτα», προσθέτει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση». Κανένας άνθρωπος όμως δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο.

«Και τα συμπτώματα κάθε ατόμου μπορεί να αλλάξουν ή να κυμανθούν με την πάροδο του χρόνου. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει μόνο ένα ή δύο από τα πιο πιθανά συμπτώματα, ενώ ένα άλλο άτομο εμφανίζει πολύ περισσότερα».

Εκτός από την κόπωση, είναι απολύτως πιθανό ο ασθενής να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο περπάτημα. Η «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» εξηγεί ότι οι δυσκολίες στο περπάτημα μπορεί να «σχετίζονται με διάφορους παράγοντες», όπως η αδυναμία, οι συσπάσεις, η απώλεια ισορροπίας, το αισθητηριακό έλλειμμα και η κόπωση.

Οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί, η δυσκαμψία, τα προβλήματα όρασης και τα προβλήματα ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ενδεικτικά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Το ένα από τα δύο συμπτώματα είναι τα προβλήματα όρασης που προκαλεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, κακή αντίθεση ή έγχρωμη όραση και επώδυνες κινήσεις των ματιών.

Το δεύτερο σύμπτωμα είναι τα προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, η δυσλειτουργία της μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό έως και 80% των ατόμων με ΣΚΠ.

Άλλα συμπτώματα

Μπορεί επίσης να υπάρξουν γνωστικές αλλαγές και εμφάνιση κατάθλιψης, ιλίγγου και ζάλης. Ένα αποκαλυπτικό σημάδι της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι η «αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» που ιατρικά αναφέρεται ως δυσαισθησία.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εξηγεί: «Η δυσαισθησία είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας. Η αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι μια αίσθηση συμπίεσης γύρω από τον κορμό που μοιάζει με μανσέτα αρτηριακής πίεσης όταν σφίγγει».

pronews.gr στο Instagram

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, σεξουαλικά προβλήματα και φαγούρα.

 https://www.pronews.gr/ygeia/sklirynsi-kata-plakas-ayta-einai-ta-dyo-symptomata-pou-prepei-na-proseksete/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .