Πέμπτη, Ιουνίου 8

Πνευμονικός Όζος: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε τι διαφέρει η κατευθυνόμενη από την κλασική βρογχοσκόπηση;

Πνευμονικός Όζος: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πνευμονικός Όζος: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Πνευμονικός Όζος: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι).

Αποτελεί ένα πολύ συχνό ακτινολογικό εύρημα που εντοπίζεται συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία θώρακος.

Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;

«Συνήθως ο πνευμονικός όζος δεν είναι καρκίνος. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα καλόηθες εύρημα που μπορεί να οφείλεται σε οξεία ή παλαιά φλεγμονή.

Κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή και η/ο ιατρός οφείλει να αξιολογήσει την πιθανότητα κακοήθειας βάσει ειδικών κλινικών και ακτινολογικών κριτηρίων, με επιπλέον σύμμαχο τα νεότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ – Artificial Intelligence) στον αξονικό τομογράφο, που μπορούν να κατατάξουν έναν όζο σε λιγότερο η περισσότερο «ύποπτο» για κακοήθεια.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση όποτε απαιτείται, αλλά και να αποφευχθούν περιττές ακτινολογικές ή επεμβατικές εξετάσεις», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Χ. Κουφός MD, PhD, ECFMG, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, Metropolitan Hospital.

Η αξονική τομογραφία αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου 

Τι κάνουμε όταν ένας όζος θεωρηθεί «ύποπτος» για κακοήθεια;

«Στην περίπτωση που ένας όζος θεωρηθεί ύποπτος, είτε προτείνεται ακτινολογική παρακολούθηση, είτε αποφασίζεται η λήψη βιοψίας, συνήθως μέσω ειδικής «κατευθυνόμενης βρογχοσκόπησης» ή αν χρειαστεί μέσω παρακέντησης», εξηγεί ο ειδικός.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα 

Σε τι διαφέρει η κατευθυνόμενη από την κλασική βρογχοσκόπηση;

«Οι περισσότερες βλάβες στην περιφέρεια του πνεύμονα δεν είναι εφικτό να προσεγγιστούν με την κλασική (συμβατική) βρογχοσκόπηση, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών των βρόγχων μας.

Σήμερα, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, διαθέτουμε εργαλεία (συστήματα πλοήγησης, καθετήρες υπερήχων κ.α.) που μας κατευθύνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές του πνεύμονα, ώστε να λάβουμε επαρκές υλικό βιοψίας.

Αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ καλά ανεκτές για την/τον ασθενή και πραγματοποιούνται αυθημερόν, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Η μονάδα μας διαθέτει τον πλέον σύγχρονο και άρτιο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής στον τομέα της Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, αλλά και πιο συγκεκριμένα στη διαγνωστική προσπέλαση των πνευμονικών όζων.

Η ιατρική ομάδα του τμήματός μας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ειδικά Τμήματα & Εργαστήρια του νοσοκομείου μας, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να προσφέρουν την καταλληλότερη διαγνωστική και θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μας» καταλήγει ο κ. Κουφός.

~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Διατίθενται από την ιστοσελίδα μας ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής με εξαιρετική επίδραση στην καλή υγεία και λειτουργία των πνευμόνων και εν γένει του αναπνευστικού συστήματος, είναι

Όλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε και βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία ακόμη και των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οφείλεται στην οξείδωση την οποία προκαλούν το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως επισημάνθηκε στο 20ό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη: Καρκίνος του πνεύμονα: Αιτίες και συμπτώματα 

Βότανο σώζει ακόμη και καπνιστές από καρκίνο του πνεύμονα 

Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, με φυσική αποτοξίνωση 

Καρκίνος του πνεύμονα: Η καψαϊκίνη μπορεί να εμποδίσει την μετάσταση 

Οι κυριότερες παθήσεις του πνεύμονα-Πως να προστατευτείτε 

Που οφείλεται ο Καρκίνος του Πνεύμονα στους Μη Καπνιστές; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .