«Ποιος ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας; Το κόμμα Νίκη και ο θεολόγος αρχηγός του».

Ετσι αντιμετωπίζουν στη Νέα Δημοκρατία την προεκλογική εκστρατεία των 25 ημερών που ξεκίνησε σήμερα. Μπορεί στο Μοσχάτο να ανεβάζουν εμφανώς τους τόνους τους προς το ΠΑΣΟΚ (μετά και τις γκάφες Χρονοπούλου για τη φορολογία), ή να απαντούν συνεχώς στον ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο ωστόσο το μεγάλο παιχνίδι ακούει στο όνομα «Αποδημήστε τη Νίκη».


Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος που έχει μαζέψει θρησκόληπτους, «ορφανά» του Πάνου Καμμένου, ακροδεξιούς του Κασιδιάρη και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων ή ελεγχόμενων από αγιορείτικες μονές, έχουν θορυβήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Οι πρώτες, όχι και τόσο ξεκάθαρες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το κόμμα Νίκη θα μπει στη Βουλή, ίσως δε και με μεγαλύτερη ευκολία, δηλαδή με ένα ποσοστό πάνω από 3%.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν βάλει σε κόκκινο συναγερμό τη Νέα Δημοκρατία, αφενός γιατί μπορεί να χάσει ψηφοφόρους της από την δεξιά, πατριωτική, θρησκόληπτη δεξιά, κι αφετέρου μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αυτοδυναμία.

Αν η ΝΔ πάρει ποσοστό 38% και το υπόλοιπο των κομμάτων εκτός Βουλής βρεθεί στο 8%, τότε θα έχουμε εύθραυστη αυτοδυναμία της τάξης των 151 βουλευτών.

Με 39% και το υπόλοιπο των κομμάτων περί το 6%, επίσης η κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί θα έχει περίπου 151-152 έδρες. Σενάρια πιθανά αν στη Βουλή μπουν και το κόμμα Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας αλλά και το ΜέΡΑ 25.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαίου το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής έφτασε το 16%. Επομένως ακόμη και 3% να πάρουν τα παραπάνω κόμματα και πιάσουν το όριο, το υπόλοιπο μπορεί να κυμανθεί στο 6%.