Δευτέρα, Ιουνίου 5

Ακίνητα: Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψαν τα ενοίκια των καταστημάτων

Η πορεία των ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά, Κηφισιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο

Ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων άφησε οριστικά πίσω τις επιπτώσεις της κρίσης Covid 19 και παρά την πληθωριστική πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών φαίνεται να διατηρείται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Βέβαια, το θετικό momentum «αγγίζει» περισσότερο τις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες και μάλλον επιλεκτικά το στοκ των ακινήτων στους «δεύτερους» δρόμους, με το χάσμα μεταξύ των καταστημάτων στις κύριες αγορές και εκείνων στις δευτερεύουσες να αυξάνεται.


Σε σχέση με το 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν την πανδημία, τα ενοίκια των καταστημάτων στις  περισσότερες δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, οι οποίες περιλαμβάνονται στις τριμηνιαίες έρευνες της Cushman & Wakefield Proprius, έχουν καλύψει τις απώλειες και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές σημειώνουν και ελαφρά άνοδο λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

60 νέες συμφωνίες

Ειδικότερα, η Cushman & Wakefield Proprius κατέγραψε 60 νέες συμφωνίες μίσθωσης εμπορικών καταστημάτων το 1ο  τρίμηνο του 2023 στις βασικές εμπορικές περιοχές, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022, με τη ζήτηση στους κεντρικούς δρόμους να υπερισχύει έναντι των εμπορικών κέντρων.

Περίπου 40 συμφωνίες καταγράφηκαν στην Αθήνα, οι οποίες αφορούν σε 20.000 τ.μ. επιφάνειας λιανικής πώλησης.

Ποιοι άνοιξαν νέα καταστήματα

Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν ορισμένα αξιοσημείωτα ανοίγματα, μεταξύ των οποίων τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος Sinsay στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Επίσης στην Κρήτη άνοιξε κατάστημα η τουρκική αλυσίδα ένδυσης LC Waikiki, ενώ η Holland & Barrett την οποία αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis άνοιξε τρία καταστήματα στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και το The Mall Athens.

H Pepco συνέχισε το σχέδιο επέκτασής της με το άνοιγμα 3 καταστημάτων στην Αθήνα, την Κόρινθο και τη Ξάνθη, ενώ η Ecco, η δανέζικη εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων, εξασφάλισε δύο νέες καταστήματα στην οδό Ερμού και η Sports Vision ένα κατάστημα 550 τ.μ. στην Πάτρα και ένα στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, η κατασκευαστική εταιρεία Ten Brinke ανακοίνωσε συμφωνίες με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης και την αλυσίδα παιχνιδιών Max Stores για το έργο των 5.100 τ.μ. κατά μήκος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η Oysho θα μεταφερθεί στο προηγούμενο κατάστημα Bershka στην Τσιμισκή, η McDonalds άνοιξε κατάστημα στην οδό Αεροπαγίτου, στο κέντρο της πόλης, και η Zakcret άνοιξε τρία νέα καταστήματα.

Σε σχέση με τις επενδυτικές συμφωνίες, η μεγαλύτερη αφορά την εξαγορά από τη Lidl Ελλάς του ακινήτου επί της οδού Μεσογείων 257 που ανήκε στη Miele, με προοπτική να δημιουργήσει εκεί ένα καινούργιο σούπερ μάρκετ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονταν για πολλά χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Miele καθώς και κατάστημα λιανικής της εταιρείας.

Η πορεία των ενοικίων και των αποδόσεων

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefiel, η μίσθωση ενός καταστήματος σε καλή θέση στην οδό Ερμού κοστίζει σήμερα περί τα 280 ευρώ/τ.μ./μηνιαίως, όσο ήταν το ζητούμενο ενοίκιο και το 2019.

Αντίστοιχα, στην Κηφισιά το μηνιαίο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται σε 110 ευρώ/τ.μ. και στη Γλυφάδα σε 145 ευρώ/τ.μ. από 130 ευρώ/τ.μ. ένα χρόνο πριν και 125 ευρώ/τ.μ. το 2019.

Στο Κολωνάκι οι τιμές ενοικίασης αγγίζουν τα 100 ευρώ/τ.μ. σχετικά αυξημένες συγκριτικά με το 2019, ενώ ανοδικά κινούνται τα μισθώματα και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Πάτρας.

Η βασική απόδοση αναφοράς (prime yield) παρέμεινε σταθερή εκτός από τις αποδόσεις στην Ερμού που συρρικνώθηκαν ελαφρώς λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

Πηγή: OT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .