Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης από την συγκεκριμένη ασθένεια - Ποιους διάσημους έχει... χτυπήσει
Κάθε καρκίνος είναι επικίνδυνος, αλλά οι γιατροί αποκαλούν τον συγκεκριμένο «σιωπηλό δολοφόνο». Ο λόγος για τον καρκίνο στο πάγκρεας, μια ασθένεια που δεν έχει εμφανή σημάδια και στοιχίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Και φυσικά, όπως κάθε τέτοια ασθένεια, δεν κάνει διακρίσεις πόσο επιτυχημένος ή διάσημος είναι ο καθένας στη ζωή του, καθώς έχει κοστίσει στους θρυλικούς ηθοποιούς Patrick Swayze και Alan Rickman, τον εμβληματικό ιδρυτή της Apple Steve Jobs και πρόσφατα τον μπασίστα των The Smiths, Andy Rourke.
Μόνο το 5% των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο του παγκρέατος ζουν για μια δεκαετία. Μπορεί τα ποσοστά επιβίωσης για τους περισσότερους τύπους καρκίνου να έχουν βελτιωθεί με την πάροδο των ετών χάρη στις πρωτοποριακές ιατρικές εξελίξεις, ωστόσο για τον καρκίνο στο πάγκρεας παγκρέατος οι εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν εντοπίζεται εύκολα στα πρώιμα στάδια με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε θνησιγενή πορεία οι ασθενείς, όταν ανακαλύπτεται ότι πάσχουν από καρκίνο στο πάγκρεας
Η MailOnline αποκάλυψε μερικά από τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος.
Ίκτερος
Ίκτερος είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.
Προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης, μιας κιτρινωπής-καφέ ουσίας που παράγεται από το ήπαρ. Το ήπαρ απελευθερώνει στη χολή ένα υγρό που προορίζεται να βοηθήσει την πέψη, η οποία περιέχει χολερυθρίνη.
Στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, η χολή κινείται μέσω αγωγών στο έντερο και βοηθά στη διάσπαση των λιπών.
Ωστόσο, όταν οι χοληφόροι αγωγοί μπλοκάρονται, η χολερυθρίνη συσσωρεύεται, μετατρέποντας σε κίτρινο το χρώμα στο δέρμα και στα μάτια.
Πόνος στο στομάχι
Οι όγκοι που αναπτύσσονται σε ορισμένα μέρη του παγκρέατος μπορούν να πιέσουν άλλα όργανα και νεύρα στο σώμα προκαλώντας πόνο στην περιοχή του στομαχιού.
Οι ασθενείς το περιγράφουν ως έναν «θαμπό» πόνο που αισθάνονται σαν να είναι ένα βάρος μέσα τους και το συγκεκριμένο σύπτωμα εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος της περιοχής της κοιλιάς.
Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να προκύψει εάν ένας όγκος μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα.
Ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει στην αρχή, αλλά στην πορεία γίνεται πιο σταθερός καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.
Οσφυαλγία
Ο πόνος μπορεί επίσης να χτυπάει από το στομάχι μέχρι και την πλάτη. Αυτός ο πόνος είναι γενικά επίμονος και εντοπίζεται συχνότερα στη μέση της πλάτης ή ακριβώς κάτω από τις ωμοπλάτες.
Όπως και ο πόνος στο στομάχι, εάν αυτό το σύμπτωμα έρχεται και φεύγει έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξαρτάται από τη συγκεκριμένη θέση του όγκου.
Μερικοί ασθενείς έχουν μόνο πόνο στην πλάτη και όχι πόνο στο στομάχι, που συνδέεται και πάλι με το συγκεκριμένο σχήμα του όγκου τους και πώς πιέζει άλλους ιστούς.
Ξαφνική απώλεια βάρους
Τα άτομα με καρκίνο στο πάγκρεας μπορεί να υποφέρουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Αυτό συμβαίνει λόγω προβλημάτων με το πάγκρεας, το οποίο βοηθά στην πέψη των τροφίμων, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι η συγκεκριμένη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι χάνουν την όρεξή τους λόγω του πόνου που αισθάνονται είτε στο στομάχι, είτε στα κόκαλα.
Τα άτομα με ανεξήγητη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος ή η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου συνιστάται να μιλήσουν με το γιατρό τους.
Τα... περίεργα κόπρανα
Οι ασυνήθιστες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή είτε δυσκοιλιότητας είτε διάρροιας λόγω της γενικής διαταραχής της πεπτικής διαδικασίας.
Ένα συγκεκριμένο σημάδι μπορεί να είναι τα ρευστά, κάπως άχρωμα και λιπαρά κόπρανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .