Παρασκευή, Ιουνίου 2

Luis de Guindos (ΕΚΤ): Προετοιμαστείτε για χαοτική κατάρρευση – Οι αγορές είναι ευάλωτες, όλα πλέον είναι πιθανά

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πανικοβληθεί και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το χάος που οι ίδιες προκάλεσαν…
Το χάος δεν έχει προκληθεί από κάποια τρίτη οντότητα ή πρόσωπο (π.χ. Ρωσία, Putin), αλλά από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι η καταστροφή των οικονομικών, αύξησαν τους ισολογισμούς τους οι κεντρικές τράπεζες στα 28 τρισεκ. δολάρια, δημιούργησαν πλασματική ρευστότητα άνω των 6 τρισεκ. και τώρα που την αποσύρουν… καταρρέουν οι αγορές…


Έτσι, αυτά που ακούγαμε μέχρι τώρα από διαχειριστές hedge funds πλέον τα ακούμε από τα πλέον επίσημα χείλη.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 31 Μαΐου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos, σε συνέντευξή του στο CNBC, ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνεται πως νωρίτερα η ΕΚΤ δημοσίευσε την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λέγοντας ότι οι προοπτικές σταθερότητας της ευρωζώνης παρέμειναν εύθραυστες μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η οποία οδήγησε στην πτώχευση αρκετών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από της UBS.
Παρότι διαπιστώνει ότι η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν ήταν ανησυχητικό, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και τη ρυθμιστική παρέμβαση να αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ είπε ότι είναι «πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και τις προοπτικές ρευστότητας».
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, δεδομένων της πτώσης στις τιμές της Ενέργειας, της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας και της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της οικονομίας της ευρωζώνης – οδηγώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, τόνισε η ΕΚΤ.
Αυτή η κατάσταση, όμως, αντιστράφηκε αντιστράφηκε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών και το απροσδόκητο stress στον τραπεζικό τομέα ανησύχησε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Ο De Guindos, λοιπόν, είπε ότι η τρέχουσα θέση στις αγορές κατέστησε τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.
«Υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες.
Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, είναι αρκετά συμπιεσμένα, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές, θα υπάρξει διόρθωση» δήλωσε ο de Guindos.

«Άτακτες προσαρμογές»

Η έκθεση της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο για «άτακτες προσαρμογές» στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί σε ένα πλαίσιο αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και χαμηλότερης ρευστότητας της αγοράς.
Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα τον μήνα Μάρτιο οδήγησε σε διεύρυνση των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
«Αντίθετα, το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για τις μετοχές παραμένουν συμπιεσμένα σε απόλυτους και σχετικούς όρους, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείρει ανησυχίες για… φουσκωμένες αποτιμήσεις.
Ως εκ τούτου, οι μετοχές ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια άτακτη διόρθωση τιμών, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών» αναφέρεται στην έκθεση.
«Ως εκ τούτου, το κλίμα κινδύνου παραμένει εύθραυστο και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εκπλήξεις όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τη νομισματική πολιτική στις ώριμες οικονομίες».
Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε «σημαντικότερη» πολιτική σύσφιξης από ό,τι έχουν τιμολογήσει επί του παρόντος οι αγορές.
Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο de Guindos.
«Δηλώνουμε ότι οι διασυνδέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, ώστε να μην μπορείτε να εμβολιάζετε ό,τι συμβαίνει στον τραπεζικό κλάδο από τον μη τραπεζικό κλάδο».
Η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι, παρόλο που ο μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ανθεκτικός προς το παρόν, οι εκθέσεις σε πιστωτικό κίνδυνο παραμένουν υψηλές, ενέχοντας τον «κίνδυνο σημαντικών απωλειών σε περίπτωση ουσιαστικής επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών».
«Επιπλέον, η έκθεση των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα ευάλωτα σε συνεχιζόμενες διορθώσεις», ανέφερε.
«Οι ισχυροί δεσμοί με τις τράπεζες, ως σημαντική πηγή χρηματοδότησης, για παράδειγμα, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πρόσθετες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα μέσω της διάχυσης ρευστότητας και του πιστωτικού κινδύνου».

www.bankingnews.gr

.ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .