Παρασκευή, Ιουνίου 23

«Οι επιβάτες του Titan έχουν δυστυχώς χαθεί»

 Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία του υποβρυχίου OceanGate το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου γνωστοποίησε ότι «οι επιβάτες του υποβρύχιου σκάφους με προορισμό τον Τιτανικό έχουν δυστυχώς χαθεί». Παράλληλα λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου η ακτοφυλακή επιβεβαίωσε τον θάνατο των πέντε επιβαινόντων στο Titan και την ολική καταστροφή του. Αντιστοίχως οι Νew York Times στις 11 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ανήρτησαν στην ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα, μια έκτακτη είδηση που ανέφερε «πως πιστεύεται ότι και οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι νεκροί».Η ανακοίνωση της OceanGate

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι και θρηνούν βαθιά για αυτή την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνωμονούσα για τους αμέτρητους άνδρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιτάχυναν εκτεταμένους πόρους και εργάστηκαν τόσο σκληρά για την αποστολή αυτή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους για την ανεύρεση αυτών των πέντε εξερευνητών και τις ημέρες και νύχτες ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματός μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για κάθε μέλος της οικογένειας αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ οδυνηρής στιγμής», ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Νωρίτερα το απόγευμα, η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως στο σημείο που διεξάγονται οι έρευνες για το υποβρύχιο «Titan» βρέθηκαν συντρίμμια, τα οποία εντόπισε νωρίτερα τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σκάφος. Όπως γνωστοποίησε αργότερα ανήκουν τελικά στο τουριστικό βαθυσκάφος Titan.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

Η ανακάλυψη έγινε από το καναδέζικο βαθυσκάφος του πλοίου «Horizon Arctic», που βρισκόταν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Επίσημη επιβεβαίωση και από την Ακτοφυλακή

Στην επίσημη επιβεβαίωση πως είναι νεκροί και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan το οποίο χάθηκε στον Ατλαντικό ενώ κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού, προχώρησε η αμερικανική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι και τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα ανήκουν στο σκάφος.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο συντονιστής της έρευνας ανακοίνωσε ότι το πρωί ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ROV από το σκάφος Horizon Artic εντόπισε τον ουραίο κώνο του υποβρύχιου σκάφους Titan σε απόσταση περίπου 1600 ποδών από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Επιπλέον ότι βρέθηκαν συντρίμμια, τα οποία συνάδουν με την καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό, ειδοποιήθηκαν άμεσα οι οικογένειες των επιβαινόντων.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) που επιχειρούν στον πυθμένα γύρω από τον Τιτανικό θα παραμείνουν στο σημείο, ενώ όπως εκτιμάται «η απώλεια του υποβρυχίου οφείλεται σε καταστροφική έκρηξη».

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες για το σχετικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανάσυρση του σκάφους. Πρόκειται για ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον» στον πυθμένα της θάλασσας, δύο  μίλια κάτω από την επιφάνεια, είπε ο υποναύαρχος John Mauger.

Επιπρόσθετα, ο υποναύαρχος δήλωσε πως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τις σορούς των πέντε επιβατών. «Πρόκειται για ένα απίστευτα αμείλικτο περιβάλλον», ανέφερε σχετικά.

Ο υποναύαρχος John Mauger επεσήμανε ακόμη πως τα συντρίμμια συνάδουν με μια «καταστροφική κατάρρευση» του σκάφους: «Πρόκειται για ένα απίστευτα ανελέητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους».

Από την πλευρά του ο Carl Hartsville του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, ερωτηθείς αν το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει συγκρουστεί με τον Τιτανικό, δήλωσε ότι το ναυάγιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Τιτανικό. «Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού» επισήμανε.

Ποιοι ήταν οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Titan

Η OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι έρευνες, ότι μεταξύ των επιβαινόντων ήταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο 58χρονος επιχειρηματίας και λάτρης του διαστημικού τουρισμού ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι. «Το υποβρύχιο ξεκίνησε με επιτυχία και ο Χάμις βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τη θάλασσα», ανέφερε στο Twitter η εταιρεία την Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή ξεκίνησε «στις 4 τα ξημερώματα».

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ
Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο Χάρντινγκ είχε γράψει το Σάββατο, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στο ταξίδι αυτό, ότι «το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν κάνει περισσότερες από 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του 1980».


Ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του, Σουλεμάν, επέβαιναν επίσης στο υποβρύχιο, ανέφερε η οικογένειά τους σε δήλωση.

Πατέρας και γιος, ο Σαχζάντα και ο Σουλεμάν Νταγούντ, 48 και 19 ετών αντίστοιχα, από το Πακιστάν ανήκαν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας.

Με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ, ο Σαχζάντα Νταγούντ ζούσε στο Λονδίνο με τη σύζυγό του, τον γιο τους και την κόρη τους. Ήταν αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.Με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ, ο Σαχζάντα Νταγούντ ζούσε στο Λονδίνο με τη σύζυγό του, τον γιο τους και την κόρη τους. Ήταν αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.

Ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταβούντ με τον γιο του
Ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταβούντ με τον γιο του

Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ

Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ
Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ

Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ, θεωρείται ότι έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Κατείχε τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και είχε ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό, με το μεγαλύτερο να είναι ένα κομμάτι 20 τόνων από το κύτος. Αυτό θα έκανε και σε μια αποστολή το 2024, έλεγε λίγο πριν μπει στο υποβρύχιο.

Ο 61χρονος Στόκτον Ρας
Ο 61χρονος Στόκτον Ρας

Ο 61χρονος Στόκτον Ρας ήταν, όπως αναφέρει το BBC, έμπειρος μηχανικός που έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα.

Ο 61χρονος Στόκτον Ρας ήταν, όπως αναφέρει το BBC, έμπειρος μηχανικός που έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα.


Ο Ρας δήλωνε πέρυσι ότι το κόστος είναι μεν μεγάλο, αλλά στην πράξη είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού για το Διάστημα, όπως και ότι είναι «πολύ ακριβό για εμάς να πάμε εκεί», εννοώντας τα βάθη του ωκεανού.


https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-epivates-tou-titan-exoun-xa8i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .