Δευτέρα, Ιουνίου 12

Δύο εβδομάδες μεσολαβούν έως τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι γαλάζια “αυτογκόλ”, όπως οι δηλώσεις του...


Δύο εβδομάδες μεσολαβούν έως τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι γαλάζια “αυτογκόλ”, όπως οι δηλώσεις του (καρατομηθέντος τελικά) υποψήφιου βουλευτή στην Εύβοια Σπ. Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς, μπορεί να επηρεάσουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και να φέρουν σοβαρές αλλαγές στα αποτελέσματα.

Η δεύτερη προεκλογική περίοδος φαίνεται να βρίσκεται,
τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στον αυτόματο πιλότο χωρίς αξιοσημείωτα ξεσπάσματα ή σκαμπανεβάσματα. Από μιαν άποψη, σχεδόν όλοι -και κυρίως οι πρωταγωνιστές- δείχνουν να καταλαμβάνονται περισσότερο από το άγχος να κυλήσουν, ως “αγγαρεία”, οι επόμενες δύο εβδομάδες χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές σε σχέση με το σκηνικό της 21ης Μαΐου. Η υποτονικότητα αυτή όμως ενέχει και τους δικούς της κινδύνους και παγίδες.

Τα έως τώρα δεδομένα πάντως είναι τέτοια που δείχνουν ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι ικανό να ανακόψει την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, μικρότερης ή μεγαλύτερης, από τη ΝΔ. Αντίθετα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κάθε ημέρα που περνάει η “λευκή πετσέτα” υψώνεται ολοένα και πιο πολύ ενώ η αντιπολιτευτική δραστηριότητα εξαντλείται μάλλον στα στοιχειώδη και τα απολύτως απαραίτητα, με τις περιοδείες του κ. Τσίπρα να έχουν περισσότερο έναν “υπηρεσιακό” χαρακτήρα και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις συγκεκριμένων κομματικών στελεχών να γίνονται στη σκιά του “παθήματος Κατρούγκαλου”. Ωστόσο με δηλώσεις αναφορικά με την “τουρκική μειονότητα” και κυρίως την εμμονή σε αυτές, στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης επιβεβαιώνουν ότι -αν και κάνουν πρόσθετη ζημιά ενόψει της μεθεπόμενης Κυριακής- επιμένουν να κινούνται από τώρα με όρους εσωκομματικής επόμενης ημέρας. Ακόμη και η είδηση για το επικείμενο κλείσιμο της (εμβληματικής για τον ΣΥΡΙΖΑ) εφημερίδας Documento ήρθε μέσα σε αυτή τη συγκυρία να επιδράσει αρνητικά στο όλο κλίμα.

Έχοντας “απορροφήσει” υποθέσεις δεκάδων σκανδάλων, αντιθεσμικών εκτροπών, απευθείας αναθέσεων πολλών δις ευρώ, πυρκαγιών και θεομηνιών, τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων, ακόμη και της πρόσφατης πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, η ΝΔ έχει απέναντί της έναν ΣΥΡΙΖΑ που -χωρίς να έχει καν ανοίξει ακόμη ουσιωδώς τη συζήτηση για τα βαθύτερα αίτια της συντριβής του- εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει τα πατήματά του. Γι αυτό και -όταν έχουν προηγηθεί τόσα πολλά- η περίπτωση Πνευματικού μοιάζει με μια ακόμη σταγόνα στον ωκεανό έστω κι αν ο κ. Τσίπρας με σύσσωμο το κομματικό επιτελείο έσπευσε να δώσει μέχρι και έκτακτη συνέντευξή Τύπου για να καταγγείλει την “κρυφή ατζέντα” της ΝΔ στον χώρο της Υγείας.

Πέρα από την άσχημη ψυχολογική διάθεση, διάχυτη είναι και η πολιτική εκτίμηση ότι τα ολέθρια λάθη στρατηγικής των πρώτων εκλογών κατέστησαν μη αναστρέψιμη την κατάσταση και για τις δεύτερες. Έτσι, το (ανδρεοπαπανδρεϊκό) “mea culpa” που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Με ρεαλιστικούς όρους, το “στοίχημα” πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατηθεί στα εκλογικά ποσοστά του Μαΐου για να μπορέσει να μπει σε μια “ψύχραιμη” φάση αποτίμησης των εξελίξεων και να αποφύγει την ασύντακτη διάλυση. Την ίδια ώρα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της διαφοράς. Ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να καταγράφεται μια προϊούσα αποσύνθεση με το ηθικό στο εσωτερικό του να βρίσκεται στο ναδίρ, τις φυγόκεντρες ροπές να ενισχύονται και τα μαχαίρια να ακονίζονται γύρω από πρόσωπα και πολιτικές. Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι το βλέμμα των περισσοτέρων δεν είναι πια στην 25η αλλά στην ...26η Ιουνίου και τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν ακόμη και για το θέμα της ηγεσίας. Ήδη με τη δήλωση ότι “θα κριθούμε όλοι συλλογικά και ατομικά”, την οποία επανέλαβε προχθές ο κ. Τσίπρας, έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε ο,τι αφορά και τον ίδιον.

Πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας” αναφέρουν πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες επήλθε παρασκηνιακά ένα “modus vivendi” ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την “Ομπρέλα” υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο προκειμένου οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας στο κόμμα να κινηθούν σε “ενωτική” κατεύθυνση και οι όποιες αλλαγές να γίνουν συντεταγμένα. Και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ήδη αναβάθμισε, την τελευταία εβδομάδα, στο πλευρό του εκτός από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου ενώ και ο Αλέξης Χαρίτσης -που λογίζεται προεδρικός- έχει τις καταβολές του και αυτός στην εσωκομματική “Ομπρέλα”. Έστω κι έτσι πάντως το κλίμα κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος αυτές τις ημέρες σε εκδήλωση στο Χαλάνδρι μαζί με την ομάδα αυτή (συμπεριλαμβανομένου και του Διονύση Τεμπονέρα που αποτελεί τη νέα “επιλογή” του κ. Τσίπρα) ήταν βαρύ έως καταθλιπτικό και δηλωτικό του κλίματος για τις 25 Ιουνίου.

Η “λευκή πετσέτα” και η υπηρεσιακή διαχείριση από τον κ. Τσίπρα φάνηκε επίσης από την ατολμία του να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή και στις λίστες των επερχόμενων εκλογών προκειμένου να μην διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ενώ υπήρξαν αρκετές εσωτερικές φωνές για να την ανάγκη να δοθεί έστω και τώρα ένα σχετικό μήνυμα ανανέωσης, ακόμη και η Θεανώ Φωτίου -που υπήρξε ο “δεύτερος Κατρούγκαλος” της 21ης Μαΐου- παρέμεινε στη θέση της. Η πρώην υπουργός έχει την κάλυψη της “Ομπρέλας” όπως και ο Ανδρέας Ξανθός προς υποστήριξη του οποίου, για την επανεκλογή του, έθεσε αυτή τη φορά υποψηφιότητα ο κ. Τσίπρας στο Ρέθυμνο...

Η ανάγκη των αλλαγών “εκτονώθηκε” στους δημοσκόπους και το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας το βράδυ της 21ης Μαΐου έπαθε ένα σοκ ανάλογο με αυτό του Μαΐου του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευρωεκλογές με δέκα μονάδες διαφορά ενώ ο Χρ. Βερναρδάκης τον διαβεβαίωνε ότι η ήττα θα ήταν οριακή και αναστρέψιμη. Έκτοτε ο πρώην υπουργός “εξαφανίστηκε” από προσώπου γης. Κάτι ανάλογο συνέβη τώρα και με τον επικεφαλής της MRB Δημ. Μαύρο που έλεγε στον κ. Τσίπρα μέχρι την τελευταία εβδομάδα ότι μπορεί και να κερδίσει. Μετά την απομάκρυνση του κ. Μαύρου, ακολούθησε η ένταξη του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη στο επιτελείο ενώ λέγεται ότι επικοινωνιακές συμβουλές παρέχει και ο Μ. Σεριάτος. Το βέβαιο είναι ότι αντικαταστάθηκε αμέσως ως ανεπιτυχές το κεντρικό σύνθημα “Δικαιοσύνη παντού” που αποδίδεται ως ιδέα στον Γ. Λούλη αν και επισήμως δεν είχε κεντρικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν να έχουν καλύτερη τύχη με κεντρικό σύνθημα το «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους». Καθώς η χώρα μπαίνει πάντως στον αστερισμό του “μονοκομματισμού”, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία όχι μόνο να οργανώσει αντεπίθεση αλλά και να παρατάξει ισχυρά αναχώματα. Έτσι το παιχνίδι μεταφέρεται υποχρεωτικά στο (στενότερο) πεδίο της κεντροαριστεράς και στο ποιος θα έχει εφεξής την ηγεμονία της, σε μια μακρά πορεία ανακατατάξεων και πιθανών συγκλίσεων, ανάλογα με το τελικό σκορ που θα γράψει σε δύο εβδομάδες από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη...

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratia.gr

 http://www.press-gr.com/2023/06/blog-post_815.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .