Τετάρτη, Ιουλίου 19

Πέντε υπουργοί και 3 σωματοφύλακες

Στο «δουλειά σου και δουλειά μου» η ατζέντα Εκκλησίας-Πολιτείας - Τα υπουργεία με τα οποία θα συνεργαστεί ο Ιερώνυμος - Ποιοι ανέλαβαν τις συνεννοήσεις

Την ατζέντα ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία την έχουν πάνω κάτω προσδιορίσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό. Το δόγμα, όπως έχω αναφέρει, θα κινηθεί στο «δουλειά σου και δουλειά μου». Καθένας θα κινηθεί καταπώς νομίζει καλύτερα για τον χώρο του.

Όσα είναι να γίνουν, πάντως, θα γίνουν μέχρι τα φετινά Χριστούγεννα. Θα μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα. Μην ξεχνάμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε και το θέμα των κληρικών έπειτα από δεκαετίες. Έχουν αποδείξει, επομένως, και οι δύο πλευρές πως μπορούν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και να γίνουν τομές.

Η πεντάδα Ιερωνύμου

Πέντε είναι οι υπουργοί με τους οποίους θα συνεργαστεί πιο στενά η Εκκλησία για να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα.

Το αρμόδιο υπουργείο για τα εκκλησιαστικά, το Παιδείας του Κυριάκου Πιερρακάκη, έχει τον πρώτο λόγο. Ο Πιερρακάκης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες ήδη από την προηγούμενη υπουργική θητεία του. Θα έχει στο πλευρό του τον γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, με υπερδεκαετή εμπειρία στο νευραλγικό αυτό πόστο.

Από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη περιμένει πολλά η Εκκλησία. Να ξεμπλοκάρουν εκκλησιαστικά ακίνητα και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για την αξιοποίησή τους. Σε αυτό θα συμβάλει και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις και πλήρη ενημέρωση για τα εκκλησιαστικά θέματα από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών.

Η μετάβαση της Εκκλησίας στην ψηφιακή εποχή (ψηφιοποιήσεις αρχείων και ιστορικών κειμηλίων, επιμόρφωση κληρικών και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων) θα στηριχτεί στον έμπειρο Δ. Παπαστεργίου. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη φιλοδοξεί να προωθήσει περισσότερο τον θρησκευτικό τουρισμό. Ένα κομμάτι του τουρισμού που ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος έχει καταδικάσει από τότε που άρχισε να καταπιάνεται με αυτό από την πλευρά της Εκκλησίας.

Τέλος, η Σοφία Ζαχαράκη, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περιμένει πολλά από τους κοινωνικούς εκκλησιαστικούς φορείς. Μένει να συνειδητοποιήσει και η ίδια πως ο εκκλησιαστικός πυλώνας είναι από τους σπουδαιότερους για να υλοποιήσει το έργο της.

Οι 3 σωματοφύλακες

Τρία πρόσωπα έχουν αναλάβει να κάνουν τη δύσκολη δουλειά και τις συνεννοήσεις με την Εκκλησία. Να θέτουν σε εφαρμογή όσα μελετούν ο Κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή να λύνουν έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση οι άνθρωποι του πρωθυπουργού για τις «δύσκολες» συνεννοήσεις ήταν ο Γρ. Δημητριάδης, ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Α. Σκέρτσος. Τον ρόλο των δύο πρώτων έχουν πάρει ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου, με τον Άκη Σκέρτσο να είναι το μόνο πρόσωπο που παραμένει ως σταθερά ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .