Τετάρτη, Ιουλίου 26

«ΟΧΙ» και από το ΠΑΣΟΚ! Από το «ναι» στο «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στο Δημόσιο...

Εικόνα «αλαλούμ» εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με το οποίο θα δοθούν αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλ...

Εικόνα «αλαλούμ» εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με το οποίο θα δοθούν αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, μίλησε όμως για «δέσμη ημίμετρων» που δεν αντιμετωπίζουν την πληθωριστική κρίση, ασκώντας παράλληλα κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβερνησης.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο – και αφού είχε προηγηθεί το «όχι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ – ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανασκεύασε ουσιαστικά τα όσα είπε ο εισηγητής του κόμματος, εκφράζοντας την ένστασή του επί της αρχής του νομοσχεδίου και κάνοντας λόγο για ένα «νομοσχέδιο επικοινωνιακό, αποσπασματικό, εμβαλωματικό και επιδοματικό».

Φάμελλος: «Ναι» σε άρθρα που στηρίζουν την κοινωνία – «Όχι» στο «εμβαλωματικό» ν/σ

«Προφανώς και θα ψηφίσουμε ό,τι δίνει έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει πως είναι «πασαλείμματα».

«Έχουμε τελείως διαφορετική πρόταση», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για την «τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών που υπάρχει στην Ελλάδα».

«Θέλουμε ένα δημόσιο καλύτερα αμειβόμενο και στελεχωμένο, που δεν το κάνετε», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε πως «δεν κάνετε αξιοκρατική εξέλιξη και τοποθέτηση προϊσταμένων». Παράλληλα, τόνισε πως «η οικονομία πλήρωσε πολύ ακριβά τα ‘γαλάζια παιδιά’ που έβαλε ο κ. Χατζηδάκης». Και αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «10% οριζόντια αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους, με τήρηση του μισθολογίου που εσείς τώρα ανατρέπετε».

«Βαφτίζετε αύξηση ένα επίδομα»

Μιλώντας για τους μισθούς στο Δημόσιο, τόνισε ότι «ουδεμία σχέση έχει το νομοσχέδιο με νέο μισθολόγιο. Ένα επίδομα είναι. Είναι μια οριζόντια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ καθαρά το μήνα, ένα επίδομα που το βαφτίζετε αύξηση». Πρόσθεσε ότι οι ετήσιες αποδοχές και στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πρωτοδιοριζόμενου παραμένουν κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Και είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΔΕΔΥ, ο μισθός – καθαρά 730 ευρώ – για ένα νεοδιορισμένο εκπαιδευτικό δεν εξασφαλίζει ούτε την επιβίωση.

«Άρα λέτε ότι δεν θέλετε επιστήμονες στο Δημόσιο, αυτό είναι το σχέδιό σας ή μήπως δεν θέλετε καθόλου Δημόσιο;», ρώτησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κλασικό σχέδιο υποβάθμισης του Δημοσίου και της εργασίας στο Δημόσιο και σχολίασε πως «είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ομόφωνα η ΑΔΕΔΥ απέρριψε το νομοσχέδιο».

Για τις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «13η σύνταξη σε όλους, επιστροφή των αναδρομικών σε όλους και επίδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους», όπως δήλωσε. «Ο κ. Χατζηδάκης κάνει τον Άη Βασίλη στα υπερκέρδη, όχι τον Άη Βασίλη στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος. «Πάρτε από τα υπερέσοδα και δώστε στους πολίτες», πρότεινε στη συνέχεια.

Τέλος, υποστήριξε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει ένα διπλό επικοινωνιακό σκοπό, να φανεί ότι καλύπτει προεκλογικές δεσμεύσεις της, και να αποδείξει ότι κάτι κάνει, ότι ενισχύει τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων έναντι της πορείας του πληθωρισμού και της συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος».

«Όχι» από το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, διότι περιλαμβάνει οριζόντια αποσπασματικά μέτρα, που κινούνται σε επιδοματική λογική.

«Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας τετραετίας της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα αποσπασματικά, συνεχίζεται η επιδοματική λογική. Μια από τα ίδια. Και μόνο αυτός ο λόγος είναι για εμάς λόγος για να καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την βασική πρότασή μας για το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες», ανέφερε και εξήγησε ότι σε αυτά τα τρία κρίσιμα μέτωπα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφύγει να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση και, όπως τόνισε, δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής της είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

 http://www.press-gr.com/2023/07/blog-post_7549.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .