Σάββατο, Ιουλίου 22

Εξέγερση Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας κατά ΗΠΑ και δολαρίου – Παγκόσμιες αναταράξεις…

ΔΟΛΑΡΙΟ

Για επανάσταση της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας κατά των ΗΠΑ κάνει λόγο ο πρώην συνταγματάρχης των ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Trump, Douglas McGregor, ο οποίος υποστηρίζει πως η εφαρμογή της ιδέας για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος από τα τρία αυτά κράτη θα μπορούσε να κλονίσει την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.
«Η ουσία είναι η εξής: Μια νέα εποχή ξημερώνει.
Περισσότερα από 40 κράτη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο νόμισμα.


Η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται χωρίς αμφιβολία στο κέντρο, αποτελούν τη βάση όλου αυτού του εγχειρήματος» αναφέρει ο McGregor.

Εξέγερση

Όπως λέει ο McGregor, όλη αυτή η δραστηριότητα μοιάζει με μια εξέγερση απέναντι στην οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ, η οποία – όπως επισημαίνει – θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τους Αμερικάνους σε μακροπρόθεσμη βάση.
«Η Αφρική, η Λατινική Αμερική και πολλά ασιατικά κράτη συμπονούν τη Ρωσία και αντιλαμβάνονται τις ενέργειες της ως αντίσταση στις πολιτικές της Ουάσινγκτον» αναφέρει ο McGregor.

Το νέο νόμισμα και ο χρυσός

Σύμφωνα με τον McGregor, το νέο νόμισμα θα υποστηρίζεται από χρυσό, τα μεγαλύτερα αποθέματα του οποίου εντοπίζονται παγκοσμίως σε Ινδία, Κίνα και Ρωσία.
Οι ανακοινώσεις για το νέο νόμισμα εκτιμάται ότι θα γίνουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που θα γίνει στις 22 με 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Αυτό άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Pankin, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι BRICS θα εξετάσουν στη Σύνοδο της Ν. Αφρικής το θέμα των «κοινών λογιστικών μονάδων».
Σημειώνεται πως πέρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν. Αφρική που αποτελούν τους BRICS, δεκάδες κράτη έχουν αιτηθεί ή έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στους BRICS, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, κα.

Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του ευρώ

Στο νόμισμα των BRICS, παρότι θα αφορά και αυτό έναν ενιαίο νομισματικό χώρο, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του ευρώ: καθώς θα διατηρηθούν τα διάφορα εθνικά νομίσματα, δεν θα υπάρχει κενό όπως στην περίπτωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ώστε τα ελλείμματα των πιο αδύναμων κρατών να μετατρέπονται σε πλεονάσματα σε ισχυρών οικονομιών.
Αυτό συνέβη με τη γερμανική οικονομική κυριαρχία στην Ευρώπη και τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα είναι ένα νόμισμα που θα προάγει την πολυμερή ανάπτυξη με όρους ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών εμπορικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva έχει επανειλημμένα προτείνει την εισαγωγή ενός εναλλακτικού νομίσματος αντί του δολαρίου ΗΠΑ στα κράτη μέλη των BRICS.
Ο Lula σκοπεύει να θέσει αυτό το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Υπερεθνικό νόμισμα

Το προτεινόμενο ενιαίο νόμισμα BRICS μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διμερές εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση των κρατών που συμμετέχουν στην ομάδα από το δολάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.
«Το νόμισμα θα είναι υπερεθνικό, θα επιτρέψει στις χώρες να μην εγκαταλείψουν το εθνικό τους νόμισμα, όπως συνέβη με την εισαγωγή του ευρώ – το οποίο προκάλεσε πολλές μορφές ανισομερούς ανάπτυξης.
Επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για τις χώρες των BRICS θα αποτρέψει τους κινδύνους μιας απότομης αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς τα νομίσματα των ίδιων των αναπτυσσόμενων χωρών είναι εξαιρετικά ασταθή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Evgeny Kalyanov, ειδικός στο χρηματιστήριο της BCS World of Investments.

Όλο και λιγότερο… δολάριο

Εξήγησε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καθιστούσε περιττή τη μετατροπή μέσω δολαρίου σε εμπορικούς διακανονισμούς.
Yπάρχει μια τάση το δολάριο να χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο σε διεθνείς διακανονισμούς.
Αλλά αν και υπάρχει ευρύτερη συμφωνία ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί σταδιακά το δολάριο, τότε δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για εναλλακτικές λύσεις ακόμη και εντός των BRICS», είπε ο Sergey Trostyansky, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου NTI του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.
Τόνισε ότι οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των χωρών μελών, και στο πλαίσιο των BRICS για την Ινδίας, για παράδειγμα, να υποστηρίζουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, της ρουπίας, στις συναλλαγές.
«Με την επέκταση των BRICS, το project θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, από πολιτική άποψη.
Αλλά εάν επιτευχθεί συναίνεση και υιοθετηθεί οποιαδήποτε μονάδα λογιστικού ελέγχου των διαθνών συναλαλγών, τότε αυτό θα απλοποιήσει σίγουρα τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών» επισήμανε.

Οι νέες δυνατότητες

Ο Gao Lingyun, μέλος στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο, δήλωσε πρόσφατα στους Global Times ότι η ανεύθυνη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχει κάνει το δολάριο γεμάτο κινδύνους τα τελευταία χρόνια.
«Μια οικονομία τόσο μεγάλη όσο η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να αποκρούσει ορισμένους κινδύνους για την οικονομική ισχύ της, ενώ ορισμένες μικρότερες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές κρίσεις ή κρίσεις χρέους», επισήμανε ο Gao Lingyun.
Σημείωσε ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα, ο οποίος παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, αναδεικνύει τη συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδο των κρατών της ομάδας των BRICS για τη μείωση της κυριαρχίας του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
Πάνω από το 70 % του εμπορίου Κίνας-Ρωσίας διεξάγεται ήδη σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Suzano SA της Βραζιλίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαρτοπολτού σκληρού ξύλου στον κόσμο, δήλωσε ότι ενδέχεται να δεχτεί γιουάν για εξαγωγές των προϊόντων της στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ το Πακιστάν μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το γιουάν για την αγορά ρωσικού αργού.

 .makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .