Πέμπτη, Απριλίου 25

Ολυμπιακό Χωριό, μια πόλη – φάντασμα και χωρίς Μετρό χωρίς συγκοινωνία, μία γραμμή κάθε μια ώρα! Αν δεν οδηγείς την...έβαψες !

Το Ολυμπιακό Χωριό μετά από τόσα χρόνια από τους Αγώνες είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία 12.000 κατοίκων, ένα χωριό φάντασμα, τελείως απομονωμένο (εκτός πολεοδομικού ιστού) με 2.300 σπίτια, μια νεκρή πλατεία, μηδενική κοινωνική ζωή, μια γκρίζα ζώνη αντί για πράσινη, πολλά αναξιοποίητα στρέμματα, αθλητικές εγκαταστάσεις που αργοπεθαίνουν. Ολα αυτά σε μια πόλη που χτίστηκε ως πρότυπο αλλά κατήντησε αντιπρότυπο. Και βέβαια κανείς δεν φέρει ευθύνη. Λόγω ενός απόλυτα θολού και αδιευκρίνιστου καθεστώτος διαχείρισης,

μια πολλά υποσχόμενη πρόταση λειτουργίας πόλης «ολυμπιακών προδιαγραφών» έφτασε να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με οσμές σκανδάλου, παλιές δικαστικές διαμάχες και κινητοποιήσεις των κατοίκων, για το κτίριο το οποίο έχει πουλήσει η Μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες.


«Το Ολυμπιακό Χωριό δυσφημεί την Ελλάδα έτσι όπως έχει καταντήσει. Είναι αδιανόητο να αφήνεις 12.000 κατοίκους χωρίς πρόνοια και διοίκηση» ΟΕΚ ή ΟΑΕΔ;

Ο Δήμος Αχαρνών, στον οποίο υπάγεται (γεωγραφικά) το Ολυμπιακό Χωριό, δηλώνει ουσιαστικά αναρμόδιος για τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών (πλην της αποκομιδής των απορριμμάτων) επειδή δεν του έχουν παραχωρηθεί κάποιες εγκαταστάσεις.

Ελεύθεροι χώροι αναξιοποίητοι και κακοποιημένοι

Οι τρεις πύλες εισόδου στο Ολυμπιακό Χωριό παραπέμπουν σε στρατόπεδο.  Στην κεντρική πλατεία φυσάει ο αέρας της ερημιάς. Το στάδιο και το κολυμβητήριο, απολειφάδια των Αγώνων, σχεδόν νεκρά. Τα κτίρια των κατοικιών εξωτερικά είναι εμφανίσιμα, όπως και οι δρόμοι. Μεγάλοι, άνετοι. Απλα στα πεζοδρόμια. Το Ολυμπιακό Χωριό σφύζει από ελεύθερους χώρους, εντελώς ανεκμετάλλευτους και εντελώς παρατημένους, έως και «κακοποιημένους».

Από εμπορική κίνηση; Μηδέν, τα καταστήματα κλείσανε από τα υψηλά ενοίκια  «Κάποτε υπήρχαν 30, αλλά έκλεισαν μετά τους πλειστηριασμούς. Διπλασίασαν τις τιμές εκκίνησης στον διαγωνισμό. Τα ενοίκια ήταν αστρονομικά. Ζητούσαν 2 και 3.000 ευρώ για 55 τ. μ. Πού να τα λειτουργήσουν»

Ψάχνεις για περίπτερο, για ώρα. Υπάρχει μόλις ένα. Θέλεις να πιεις έναν καφέ, να πάρεις μια τυρόπιτα. Δεν υπάρχει. Για σινεμά, χώρο συναυλιών, ούτε λόγος. Ψιλά γράμματα. «Ολα τα σχέδια για χώρους ψυχαγωγίας, έστω για ένα καφενείο στην πλατεία, ήταν προφορικά. Υπάρχουν 250 στρέμματα αναξιοποίητα και η πλατεία με το ολυμπιακό μνημείο βρίσκεται σε παρακμή»

«Πληρώνουμε δημοτικά τέλη αλλά καμία ανταποδοτικότητα», διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.

Η παρακμή και η αλλοίωση της όποιας φυσιογνωμίας του Ολυμπιακού Χωριού είναι συνεχής. Κανένας φορέας δεν θέλει να εγκατασταθεί εκεί (βλέπε υπουργείο Εργασίας) και όσοι πήγαν (βλέπε ΙΓΜΕ) δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν…

Το κτίριο του… Βατοπεδίου

Οσο για το περιβόητο κτίριο της Μονής Βατοπεδίου, που χάσκει ανεκμετάλλευτο στο νότιο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού με τα 22.000 άδεια τετραγωνικά του μέτρα και τα σπασμένα τζάμια του, αποτελεί πραγματικό «ύμνο» στην αβελτηρία του ελληνικού Δημοσίου. Ενα ακίνητο μεγάλης αξίας, που αποτέλεσε μέρος ανταλλαγής με τη Μονή Βατοπεδίου, κατέληξε σε ιδιωτικά (μάλλον κυπριακών συμφερόντων) χέρια, διότι το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει…

Στην πράσινη ζώνη, το βλέμμα γεμίζει γκρι και καφέ. Οι φοίνικες ξεραίνονται, το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο πνίγεται μέσα σε ξερόχορτα. «Κάποτε ποτιζόταν η περιοχή. Επειτα χάλασαν τα μηχανήματα των γεωτρήσεων. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν 6.000 ευρώ για να το επισκευάσουν. Μπορούσαν όμως να δίνουν εκατομμύρια ευρώ στα golden boys της εταιρείας του Ολυμπιακού Χωριού», λέει αγανακτισμένη η κ. Πασχαλίδου, πρόεδρος του συλλόγου.

«Τη φοβόμουν αυτή την εγκατάλειψη», δηλώνει στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος της ΟΧΑΕ (2006 – 2007) κ. Πέτρος Πολίτης. «Ηταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μοντέλο στην Ελλάδα και υπήρξε αμηχανία ως προς τη φιλοσοφία μιας πόλης με τόσο ετερόκλητα στοιχεία. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν δεν περάσει στον δήμο κινδυνεύει να γκετοποιηθεί».

Στα σχολεία δεν υπάρχουν εργαστήρια και οι αίθουσες δεν επαρκούν, λένε οι μαθητές. «Ομως και βόλτα πού να πάμε; Συναντιόμαστε όλοι στο σουβλατζίδικο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οι μόνες ευχάριστες στιγμές είναι τα πάρτι που οργανώνουμε στα σπίτια»…

Προχειρότητες και κακοτεχνίες στα διαμερίσματα

«Στην αρχή είδαμε έναν ωραίο περιβάλλοντα χώρο. Κτίρια εξωτερικά όμορφα. Μέχρι να μπούμε μέσα και να δούμε τις κακοτεχνίες, με γυψοσανίδες τα διαχωριστικά μέσα, τις ατέλειες και τις σοβαρές ελλείψεις», λένε δικαιούχοι των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού.

Στα τέλη του 2005 – αρχές του 2006 μπήκαν οι πρώτοι κάτοικοι των διαμερισμάτων, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας είναι από 83 έως 120 τ. μ. Κάποιοι βρήκαν σπασμένα μάρμαρα, πλακάκια, σπασμένες ντουζιέρες, ντουλάπια. «Προχειρότητες,στα μπαλκόνια κακοτεχνίες στα πλακάκια, αλλά και προβλήματα με τα σκέπαστρα», λέει ο κ. Πιλαφάς.

Πολλοί μπήκαν στον κόπο να ανακατασκευάσουν ή να επισκευάσουν τα διαμερίσματα που τους δόθηκαν πληρώνοντας 20.000 – 30.000 ευρώ. Αρκετοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο στην πολεοδομία που εξάντλησε την αυστηρότητά της στο Ολυμπιακό Χωριό λέγοντας ότι «οι κατασκευές που έβαλαν οι κάτοικοι για να προφυλαχθούν από τη βροχή και το κρύο στους πρόποδες της Πάρνηθας ήταν αυθαίρετες», αναφέρει ο κ. Τζαλοκώστας.

Η μετατροπή των δωματίων των αθλητών σε κανονικές κατοικίες δεν ήταν και η πλέον απλή διαδικασία. «Πήραμε δύο δάνεια για να το κάνουμε κατοικήσιμο. Η υγρασία ήταν απίστευτη, έπεφτε η βροχή μέσα στα σπίτια, δεν θα βάζαμε σκέπαστρα;» αναρωτιέται η κ. Πασχαλίδου.«Φοίβος»: Ο μόνος πυρήνας ζωής

Σε πείσμα της εγκατάλειψης, ένα από τα λίγα ζωντανά κύτταρα του Ολυμπιακού Χωριού ακούει στο όνομα «Φοίβος». Είναι ο αθλητικός φορέας (μη κερδοσκοπικό σωματείο), ο οποίος έχει αναλάβει τη λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων. Ο μόνος πυρήνας ψυχαγωγίας και άσκησης του μαθητών και των νέων που αναζητούν διεξόδους στο έρημο χωριό είναι αυτοί οι χώροι άθλησης.

«Προσπαθούμε να προσφέρουμε κάτι στα παιδιά μας. Χρηματοδότες δεν έχουμε. Τους προπονητές των ομάδων τους πληρώνουμε από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις συνδρομές των παιδιών», λέει στην «Κ»  ο κ. Λάμπρος Κατσούλας.

Στα γυμναστήρια υπολογίζεται ότι αθλούνται περίπου 600 μαθητές. «Είναι το μόνο ζωντανό κομμάτι της πόλης»

Στα ομαδικά αθλήματα παίζουν παιδιά αλλοδαπών οικογενειών αλλά και αθίγγανων, που διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Και συνυπάρχουν αρμονικά. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με αυτά τα παιδιά», λέει η 17χρονη Πόπη…

 https://www.kathimerini.gr/society/409335/olympiako-chorio-mia-poli-fantasma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .