Πέμπτη, Ιουλίου 20

Οι υποχωρήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, έριξε «τορπίλη», εξευτελίζοντας όχι μόνο τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και την ίδια την Ελλάδα

Σάββας Καλεντερίδης
 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, στην κυρία Κοσιώνη και στον κ. Τσίμα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επικρίσεων στη διαδικασία συζητήσεων στον δρόμο για τη Χάγη, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι:

Θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μάς προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;».

Και πρόσθεσε ότι «θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων». Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αυτές τις αποφάσεις δεν θα τις λάβει μόνος του. Σημείωσε, εν προκειμένω, ότι «αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

Εδώ υπάρχει ένα πρωτοφανές παράδοξο. Πώς είναι δυνατόν να προαναγγέλλεις υποχώρηση από κάποιες θέσεις, για να δημιουργήσεις τις συνθήκες της αφετηρίας των διαπραγματεύσεων; Δηλαδή, τι μήνυμα δίνεις στην Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα, ότι πρώτα θα υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις και μετά θα διαπραγματευτείς γιατί; Για να συνεχίσεις τις υποχωρήσεις;

Για να τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης σημαίνει ότι η άλλη πλευρά έχει θέσει κάποιους όρους για να μπει στην αφετηρία. Ενας από τους όρους ήταν το κλείσιμο με τρόπο βάρβαρο και απαράδεκτο το κέντρο υποδοχής προσφύγων του Λαυρίου, όπου φιλοξενούνταν επί δεκαετίες Κούρδοι και Τούρκοι αντιφρονούντες και το οποίο ο κ. Μουζάλας πρώτος, προφανώς τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος, το αποχαρακτήρισε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο ΟΗΕ, και ήλθε ο κύριος Μηταράκης να το κλείσει για να ικανοποιηθεί ο ένας όρος.

Και εισέβαλαν οι αστυνομικοί στις 3.30 το πρωί στον καταυλισμό, βγάζοντας τα τρομαγμένα παιδιά των πέντε έξι χρονών από τα δωμάτιά τους, για να τα μεταφέρουν στη Μαλακάσα. Ζήλεψαν, φαίνεται, από τις πρακτικές των Τούρκων!

Τα άλλα ζητήματα τα οποία θέτουν ως όρο οι Τούρκοι για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις είναι τα εξής, σύμφωνα με Τούρκους αρθρογράφους που μίλησαν στον Μιχάλη Ψίλλο της «Ναυτεμπορικής»:

– Αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο
– Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας»
– Συνδιαχείριση στο Αιγαίο και
– Δύο κράτη στην Κύπρο.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ έθετε το πλαίσιο: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και στην “Πατρίδα των Αιθέρων”. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ευχή μας είναι την προσεχή περίοδο να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλων διαλόγου. Επίσης, ευχόμαστε τη δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής έτσι ώστε οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Αυτά πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μερικές ώρες μετά τη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, που προανήγγειλε υποχωρήσεις πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, εγκαινιάζοντας νέα μεθοδολογία στην τεχνική διαπραγμάτευσης, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, έριξε τη δική του «τορπίλη», εξευτελίζοντας όχι μόνο τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και την ίδια την Ελλάδα: «Οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς ένταση. Oταν, όμως, στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν μένει τίποτα να κάνεις. Το θέμα του εξοπλισμού των νησιών παράγει μια πολύ υψηλή ένταση που κλειδώνει άλλα θέματα».

Aρα, μετά το κλείσιμο του καταυλισμού των Κούρδων, ακολουθεί ο δεύτερος όρος, αυτός της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Συνεχίζοντας, ο Τσελίκ έθεσε τον τρίτο όρο, που είναι τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, κάτι που επικύρωσε και ο Ερντογάν με δήλωση που έκανε βγαίνοντας από το τζαμί από την προσευχή της Παρασκευής: «Aγαπητοί φίλοι. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Επιπλέον, είναι γνωστό το ιστορικό μας παρελθόν. Δεν θέλουμε να πάει έτσι αυτή η διαδικασία. Ο Μητσοτάκης πέρασε νικηφόρα δύο εκλογές. Και εμείς περάσαμε από δυο εκλογές. Ως ηγέτες που κέρδισαν δύο εκλογές θέλουμε να κάνουμε τα βήματά μας προς μια θετική κατεύθυνση. Τα σημαντικότερα θέματα που ρώτησα ιδιαίτερα ήταν τα θέματα που αφορούσαν τη Δυτική Θράκη. Θα θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Θα θέλαμε να ξεπεράσουμε το θέμα των μουφτήδων. Συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες με αμοιβαίες συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν τις προετοιμασίες, μετά εμείς ως ηγέτες θα έρθουμε μαζί και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Μετά ο κ. Τσελίκ αποκάλυψε ότι τον ενοχλεί η βάση στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μας κατηγόρησε ότι πνίγουμε ανθρώπους στη Μεσόγειο. Είπε συγκεκριμένα: «Οι κυβερνήσεις συνέρχονται σε κοινό συμβούλιο. Πρέπει να πάρουμε το θέμα με την Ελλάδα, χωρίς ένταση. Οταν, όμως, εξοπλίζεις τα νησιά, δεν μένει να κάνεις τίποτα. Το θέμα του εξοπλισμού των νησιών παράγει μια πολύ υψηλή ένταση που κλειδώνει άλλα θέματα. Συνεχώς έχουμε προστριβές για το θέμα που έχει να κάνει με την προστασία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και το σεβασμό των νομίμων δικαιωμάτων των μελών της. Οταν προσπαθείς να δημιουργήσεις στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, όταν βυθίζεις βάρκες για να σκοτώσεις ανθρώπους στη Μεσόγειο ή όταν εξοπλίζεις τα νησιά, τότε θα γίνει κάτι άλλο».

Μέχρι στιγμής αυτή είναι η κατάσταση. Η Τουρκία θέτει απαράδεκτους όρους και εμείς τον πρώτο τον δεχτήκαμε και τον υλοποιήσαμε στις πλάτες των Κούρδων και εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, και ο Ελληνας πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι θα δεχτούμε να υποχωρήσουμε και σε άλλους, αντί να θέτει τους εξής όρους για να αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση:

1. Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
2. Αρση της απειλής πολέμου.
3. Ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου.
4. Ακύρωση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
5. Απόσυρση από τον ΟΗΕ των τριών επιστολών με τις οποίες η Τουρκία, με πρόσχημα την παρουσία στρατευμάτων, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.
6. Συμμόρφωση του γενικού προξενείου της Τουρκίας με τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση της Βιένης, για να μην το συμμορφώσουμε εμείς.

Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της θα έθετε αυτούς τους όρους για να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που υπάρχει προς διαπραγμάτευση και διευθέτηση, την οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, και δεν θα προανήγγειλλε -και, μάλιστα, διά στόματος πρωθυπουργού- «υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Αιδώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .