Πέμπτη, Ιουλίου 27

Πρωταθλήτρια αυξήσεων στα τρόφιμα η Ελλάδα – Η υψηλότερη στην Ε.Ε.

 Κούλη, όλα καλά;

MARKET

Τον Ιούνιο είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τιμών, 3,3%, στην Ε.Ε.

Μια ανησυχητική «πρωτιά» της Ελλάδας έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου: στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η μηνιαία μεταβολή στις τιμές των τροφίμων ήταν 2,10%, η δεύτερη υψηλότερη που καταγράφεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (2,50% τον Μάρτιο του 2022). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά τον Απρίλιο, που για πρώτη φορά καταγράφηκε μείωση στις τιμές των τροφίμων (αν και…0,1%), οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του γάλακτος παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι για το αγελαδινό γάλα, και αυξήθηκε σημαντικά όσον αφορά το πρόβειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η μέση τιμή για το αγελαδινό γάλα τον Απρίλιο του 2023 ήταν περίπου 0,52 ευρώ/κιλό, ενώ στο 1,55 ευρώ/κιλό έχει διαμορφωθεί η μέση τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος, με την αντίστοιχη τιμή στις αρχές του 2022 να ήταν 1,17 ευρώ/κιλό.

Έτσι, τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως όσα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως η φέτα και η γραβιέρα, μοιάζουν πλέον με είδη πολυτελείας, με τις τιμές τους να φτάνoυν τα 13 και 15 ευρώ το κιλό αντιστοίχως, η τιμή στο φρέσκο γάλα είναι σταθερά υψηλή από πέρυσι, ενώ ένα από τα φθηνότερα καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι, φέτος κοστίζει 1 ευρώ το κιλό.

Ακόμη και η τιμή χονδρικής στη φέτα, αυτή για παράδειγμα που προμηθεύονται οι φούρνοι για να φτιάξουν τις τυρόπιτες, έχει αυξηθεί στα 8,5 ευρώ/κιλό, από 5 ευρώ, ενώ αυξήσεις στη λιανική και στη χονδρική καταφθάνουν και στα αλλαντικά (7% ανατιμήσεις), στα πουλερικά και στα αυγά. Η τιμή των αλεύρων, έπειτα από την 80% αύξηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αγορά βρίσκεται σε επιφυλακή και για την εξέλιξη των τιμών σε πολλές άλλες βασικές πρώτες ύλες, όπως είναι η ζάχαρη και το κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .