Σάββατο, Ιουλίου 29

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις νέο τον εγκέφαλό σου

HBGG

Το μυστικό της μακροζωίας είναι να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας νέο και ευέλικτο.

«Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων» δηλώνει ο ερευνητής εγκεφάλου και συγγραφέας Marc Milstein.

Πώς μπορεί όμως να το πετύχει κάποιος αυτό;

Δείτε τους τέσσερις βασικούς τρόπους:

Περπατήστε με ένα φίλο

«Οι άνθρωποι που περπατούν περίπου 30 λεπτά την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 60%» λέει ο Milstein. «Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για τον εγκέφαλο. Το περπάτημα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου σας και δεν κοστίζει τίποτα».

Αν θέλετε όμως να ενισχύσετε περισσότερο τη διαδικασία ο Milstein συνιστά να κάνετε μια πρωινή βόλτα με έναν φίλο. Ο λόγος; «Χρειαζόμαστε πρωινό φως, το οποίο ρυθμίζει το σύστημα που βοηθά τη διάθεση, την εστίαση, την προσοχή, τον μεταβολισμό και τον ύπνο σας».

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό κομμάτι, τονίζει: «Αν αισθάνεστε απομονωμένοι, περπατήστε με ένα φίλο ή απλά τηλεφωνήστε του. Η παρατεταμένη μοναξιά έχει συνδεθεί με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα με έναν φίλο εάν θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας. Σύμφωνα με τον Milstein, ένας μοναχικός περίπατος μπορεί να σας φανεί επίσης χρήσιμος, καθώς σας προσφέρει γαλήνη και μια ευκαιρία για περισυλλογή.

Χρησιμοποιήστε τις σκάλες

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, έχουν νεότερο εγκέφαλο», λέει ο Milstein. Αν δεν έχετε χρόνο για περπάτημα, απλά ανεβείτε τις σκάλες όποτε μπορείτε.

Το να χρησιμοποιεί κανείς τις σκάλες είναι, όπως λέει, ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους για να διατηρεί την καλή φυσική του κατάσταση. Δυναμώνετε τα πόδια σας, ενώ αυξάνετε παράλληλα τους καρδιακούς σας παλμούς. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο στο γυμναστήριο. Εάν έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ ή τις σκάλες, προτιμήστε το δεύτερο και θα δείτε ότι θα βελτιώσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας

Οι τροφές που ωφελούν τον εγκέφαλο είναι πολλές. Ο βασικός κανόνας όμως είναι να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο σας. Οι τροφές με έντονα χρώματα έχουν χημικές ουσίες που αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο στο έντερο και στο εγκέφαλο και μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες. Αυτές οι χημικές ουσίες, ειδικά τα φλαβονοειδή, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και ξηρών καρπών που καταναλώνετε, τόσο περισσότερο ωφελείτε τον εγκέφαλό σας, υπογραμμίζει ο Milstein.

Ξεκούραση

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα κάθε τόσο. Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, το να μην κάνουμε διακοπές ή να είμαστε διαρκώς προσηλωμένοι στους στόχους μας, είναι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τη γνωστική μας υγεία μακροπρόθεσμα. Ένα διάλειμμα μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικό για τον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους ηρεμία είναι πιο ευτυχισμένοι. Ξεκινώντας τη μέρα ξεκούραστοι και με ηρεμία, δεν νιώθετε εξαντλημένοι.

Συμπέρασμα

Ο νεότερος εγκέφαλος είναι πιο υγιής εγκέφαλος και μπορείτε να τον διατηρήσετε νέο ανεξάρτητα από τη βιολογική σας ηλικία, λέει ο Milstein.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .