Τρίτη, Αυγούστου 22

Πώς οι κυρώσεις γύρισαν «μπούμερανγκ» στη Δύση: Η Αμερική και η ΕΕ έχασαν 10,9 τρισ. δολάρια ενώ η Ρωσία κέρδισε 600 δισ.


Η Μόσχα γίνεται πιο ισχυρή παρά τον πόλεμο

Η Ρωσία πρόσθεσε 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό πλούτο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Wealth Report της ελβετικής τράπεζας, που δημοσιεύει το Businessinsider.

Ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 56.000 σε 408.000 το 2022, ενώ ο αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή περιουσία – άτομα με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων – αυξήθηκε κατά σχεδόν 4.500 άτομα.

Αλλά οι ΗΠΑ έχασαν περισσότερο πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρυσι, χάνοντας 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη μαζί έγιναν φτωχότερες κατά 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η UBS.

Υπήρχαν επίσης 1 εκατομμύριο λιγότεροι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι μέχρι το τέλος του 2022, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εξαιρετικά πλούσιων ατόμων παγκοσμίως, ανέφερε η τράπεζα.

Τα κέρδη πλούτου της Ρωσίας ήρθαν παρά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία οδήγησε τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο που οδήγησαν στη συρρίκνωση της οικονομίας της και προκάλεσαν πτώση των μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Μόσχας.


Η UBS αναγνωρίζει ότι “οι τάσεις του πλούτου στη Ρωσία είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αυτή τη στιγμή”, αλλά την ανέδειξε ως μία από τις λίγες χώρες που έγιναν πλουσιότερες το 2022.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας πίσω από την αύξηση του πλούτου, με τις εξαγωγές του εμπορεύματος να αποτελούν βασικό οικονομικό μοχλό για τη Ρωσία. Το κόστος ενός βαρελιού αργού πετρελαίου αναφοράς Urals έκανε άλμα κατά περίπου 7 δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Το Μεξικό, η Ινδία και η Βραζιλία προσέθεσαν επίσης σημαντικά ποσά πλούτου το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της UBS, ενώ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχασαν τα περισσότερα.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .