Κυριακή, Αυγούστου 20

Αλεξανδρούπολη: «112» για εκκένωση και του Άβαντα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης


Το 112 «χτυπά» ασταμάτητα για τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, καθώς πριν από λίγη ώρα ήχησε για μία ακόμη εκκένωση οικισμού, αυτή τη φορά για τον Άβαντα, με τους κατοίκους του να καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχαν σταλεί μηνύματα, πάντα μέσω 112, για εκκένωση των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου, επίσης προς Αλεξανδρούπολη, αλλά και των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος με κατεύθυνση προς Φέρες, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες, παραμένει ανεξέλεγκτη λόγω και των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, καίγοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασική έκταση σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαΐστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία – στο Απαλό με Αμφιτρίτη, στο Λουτρό και στην Πυλαία, από όπου  και ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης.

Σύμφωνα με το fotiatora.gr, προς το παρόν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν βάρος στα πύρινα μέτωπα στα Λουτρά, υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις, και στο Μαΐστρο, όπου η φωτιά έχει φτάσει στο ρέμα. Στον Απαλό έγιναν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες λόγω του αστικού ιστού, ενώ οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στο σημείο είναι συνεχείς. Οι φλόγες βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εκεί υπάρχει και η αποθήκη καυσίμων. Επί τόπου έχουν σπεύσει από χθες και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να επέμβουν εφόσον χρειαστεί.

Με στόχο, εξάλλου, τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, Σάββατο 19 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Στο μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε πως ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL, ενώ προστέθηκαν και δύο ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK). Παράλληλα, στο έδαφος προστέθηκαν δύο ακόμη προωθητές γαιών για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν δε να συνδράμουν δύο ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, δύο ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, καθώς επίσης υδροφόρα, βυτιοφόρα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Οδηγίες προς κατοίκους και εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δίνουν οδηγίες για την προστασία των  κατοίκων και των εργαζομένων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον βλαβερό καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές:
  • Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.
  • Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα καρδιοπάθειες κ.ά.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.
  • Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα.
  • Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.
  • Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα, όπως π.χ. η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.
  • Εφόσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη, επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.
  • Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής – και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  • Τέλος, συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματίδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .