Και τρίτη ποινική δίωξη εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, ασκήθηκε από το σύστημα Μπάιντεν φοβούμενο μία ολική επαναφορά του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο «για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020».

Ειδικότερα, ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», απόπειρα παρακώλυσης διαδικασίας και παρακώλυσή της (αναφέρεται στην επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ είχε ευθέως καταγγείλει πως έλαβε χώρα εκτεταμένη νοθεία για να χάσει τις εκλογές) και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Προτού δημοσιοποιηθεί εχθές το βράδυ η άσκηση της νέας δίωξης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένει να κατηγορηθεί κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψεύτικο κατηγορητήριο» και απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, υπό την ηγεσία ενός «εξοργισμένου» εισαγγελέα.

«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμη ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα, στις 5:00 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδας, Τρίτη 1 Αυγούστου)», είχε γράψει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έλαβε εντολή να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης για να αντιμετωπίσει κατηγορίες στο νέο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στην υπόθεση θα γίνει ενώπιον της δικαστή Moxila Upadhyaya.

Στο κατηγορητήριο των 45 σελίδων, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ προέβη ηθελημένα «σε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία των εκλογών και προσπάθησε ενεργά να σταματήσει την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου του 2021», ημέρα κατά την οποία εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες μπήκαν στο Καπιτώλιο.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο Τραμπ ήταν «αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία».

Για δύο μήνες μετά τις εκλογές είχε στόχο «να δημιουργήσει μια έντονη ατμόσφαιρα καχυποψίας και θυμού στο έθνος και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία».

Αναφέρεται στο παράδειγμα της Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ κατήγγειλε ότι πάνω από 10.000 νεκροί άνθρωποι ψήφισαν μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ αρμόδιος αξιωματούχος τον είχε διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο κατηγορητήριο, που βασίζεται στην έρευνα του Σμιθ (ο οποίο φυσικά έχει διοριστεί από τους Δημοκρατικούς), γίνεται λόγος «για έξι ακόμη συνωμότες», που δεν αναφέρονται ονομαστικά, και εις βάρος των οποίων δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη.

Πρόκειται για τέσσερις δικηγόρους και φέρονται να βοήθησαν τον Τραμπ «για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, και επίσης για έναν αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και έναν πολιτικό σύμβουλο».

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτή της συνωμοσίας εναντίον του αμερικανικού κράτους, επισύρει ποινή κάθειρξης 5 ετών, ενώ αυτές που αφορούν απόπειρα παρακώλυσης και παρακώλυση διαδικασίας μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 20 ετών. Η απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Σύμφωνα με την Guardian, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν υπάρχει κάποια ελάχιστη ή υποχρεωτική ποινή. Εάν ο Τραμπ βρεθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί να εκτίσει τις ποινές διαδοχικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μείνει πολλά χρόνια στην φυλακή.

Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις αλλά με το σύστημα Μπάιντεν όλα είναι δυνατά.

Να σημειωθεί ότι, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συσπειρωθεί σύσσωμοι πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι αναφερόμενος μέσω Twitter στην απαγγελία κατηγοριών στις 13 Ιουνίου σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων είχε δηλώσει πως η Αμερική ζει «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκει στο πλευρό του πρώην προέδρου.

Θύμισε εξάλλου πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επίσης στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα «για δεκαετίες» χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Αυτό σημαίνει πως και στη νέα ποινική δίωξη οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντιδράσουν και υπενθυμίζεται πως διαθέτουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θεωρείται βέβαιο πως θα πιέσουν για να προωθηθεί η ποινική δίωξη του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, με τελικό σκοπό να διωχθεί στο τέλος και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, για υποθέσεις διαφθοράς.