Κυριακή, Αυγούστου 27

Καιγόμαστε έχοντας πληρώσει και 500 εκατομμύρια για αεροπυρόσβεση!

 • Εναέρια μέσα Πυρόσβεσης: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο «βωμό» της ενοικίασης την τελευταία πενταετία. 
 • – Πάνω από 500 εκατ. ευρώ το κόστος ενοικίασης από το 2019. Μόνο το 2023 ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. 
 • – Το 2021 έγιναν στάχτη 1,307,440 εκατ. στρέμματα δάσους ενώ φέτος μέχρι και τις 22 Αυγούστου είχαν καεί 1,159,550  εκατ. στρέμματα. 
 • – Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής: «Ο Δασοπυροσβεστικός Μηχανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τουλάχιστον δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα».

  Του Βαγγέλη Τριάντη

  Κατακόρυφα έχουν αυξηθούν τα τελευταία πέντε χρόνια οι δαπάνες της χώρας μας για τη μίσθωση αεροσκαφών για τις ανάγκες της εναέριας δασοπυρόσβεσης, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για το 2023 η χώρα μας έχει μισθώσει αριθμό-ρεκόρ εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τα οποία φτάνουν τα 51, ενώ μαζί με τα 40 αεροσκάφη του εθνικού εναέριου στόλου, φτάνουν συνολικά τα 91.

  Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), παρά την αύξηση των διαθέσιμων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, εντούτοις δεν μειώνεται και ο αριθμός των στρεμμάτων δασικής έκτασης που κάθε χρόνο γίνεται στάχτη. Οι Data Journalistsπαρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία για το κόστος που αφορά στη μίσθωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και των καμένων στρεμμάτων της τελευταίας πενταετία. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η αύξηση των εναέριων μέσων που μισθώνονται, δεν αρκεί από μόνη της για να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα.

  Ρεκόρ μισθωμένων αεροσκαφών τη φετινή χρονιά

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (απολογισμός εξόδων κάθε έτους), από το 2019 μέχρι και το 2023, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δαπάνες για τη μίσθωση πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, όπως και ο αριθμός των εναέριων μέσων που μισθώνονται. Συγκεκριμένα, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον πίνακα που δημοσιεύουν οι Data Journalists και έχει επιμεληθεί σε μελέτη του, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, από το 2019 μέχρι και σήμερα τα εναέρια μέσα που μισθώνονται έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και οι δαπάνες επταπλασιαστεί.

  Διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .