Δευτέρα, Αυγούστου 14

Λέκκας: Σε 8.000 από τα σχολεία της χώρας δεν έχει γίνει ποτέ αντισεισμικός έλεγχος!

Ακόμη και τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, το 2005 ή ακόμη και το 2010, πρέπει να περάσουν ξανά από έλεγχο, τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Στο -πάντα κρίσιμο- θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων της χώρας αναφέρθηκε σήμερα ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), τονίζοντας πως «στα 8.000 από τα 18.500 σχολεία της χώρας δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος».

«Τα δημόσια κτίρια ουσιαστικά ανέρχονται σε 80.000 περίπου. Τόσο έδειξε η απογραφή που είχε γίνει πριν 25 περίπου χρόνια. Το 2002 ουσιαστικά ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα

δημόσια κτίρια της χώρας. Το 2002 επαναλαμβάνω, ο όποιος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δεν ήταν υποχρεωτικός. Από το 2002 μέχρι το 2023 ελέγχθηκαν μόνο 17.000 κτίρια από τα 80.000» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πριν ένα χρόνο και με εντολή του πρωθυπουργού, αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος υποχρεωτικός, κατά προτεραιότητα βεβαίως στα σχολεία και στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες κάναμε, το Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός» σημείωσε, κάτι που, όπως είπε, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, «με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες».

Μιλώντας για την εξέλιξη της διαδικασίας ελέγχων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Πριν αρχίσουμε τον έλεγχο των σχολείων, θα έπρεπε να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση, η οποία εξεδόθη, στη συνέχεια θα έπρεπε να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο ανάκαμψης που έγινε, και στη συνέχεια ουσιαστικά το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Οργανισμό να επιλέξει 2.500 μηχανικούς, τους οποίους θα εκπαιδεύσουμε από το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε αυτοί οι μηχανικοί, με ηλεκτρονικό πλέον δελτίο καταγραφής και με μία βάση δεδομένων την οποία κάναμε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μια σύγχρονη βάση δεδομένων, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, να αρχίσουν τους ελέγχους κατά προτεραιότητα στα σχολεία και νοσοκομεία. […] Ήδη πολλά κτίρια έχουν ελεγχθεί με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά όμως είναι μικρός αριθμός».

«Υπάρχουν σχολεία που έχουν δομηθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα»

«Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί και πέρα θα δίνονται προτεραιότητες επέμβασης για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στη Ρόδο. Παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων» υπογράμμισε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .