Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, και η χώρα καταστρέφεται εκ νέου από εξίσου αν όχι και περισσότερο καταστροφικές πυρκαγιές κατά την διάρκεια του Αυγούστου, δημιουργώντας εύλογες απορίες, ως προς το τι άλλο πρέπει να συμβεί για να λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάποια μέτρα που να έχουν σαφή αποτελέσματα.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως αναποτελεσματικός και μάλιστα μόλις χθες είχαμε την ομολογία του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού πως «η δριμύτητα του φαινομένου ξεπερνά τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού».

Όταν επαναλαμβάνεται ένα δραματικό φαινόμενο και τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα αναζητούσαν άμεσες λύσεις για τον περιορισμό του και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση του στο μέλλον.

Αντίθετα, έχουμε ένα κράτος το οποίο ρίχνει «λευκή πετσέτα» και θεωρεί πως εάν δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες (σίγουρα το πιο σημαντικό) και απλώς καίγονται οι περιουσίες των πολιτών θα είναι όλα καλά…

Δεν είναι όμως καθόλου καλά, όπως θα ήθελαν να φαντάζονται στην κυβέρνηση τα πράγματα, γιατί σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και την ανεπάρκεια χρηματικών πόρων οι άνθρωποι που χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους δεν διαθέτουν πλέον την δυνατότητα να τις αποκτήσουν ξανά.

Συνεπώς, η καταστροφή για αυτούς είναι σαν να έχουν χάσει τη ζωή τους ή τουλάχιστον μέρος αυτής.

Προφανώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αυτό το ξέραμε άλλωστε από το διπλό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν σαφέστατο.

Αλλά εδώ είναι επίσης προφανές ότι δεν υπάρχει και κυβέρνηση. Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά, και ανάγεται σε ένα είδος ανέκδοτου…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ η χώρα καίγεται και βρίσκεται στα πρόθυρα εθνικής καταστροφής, θεώρησε σημαντικότερο να συναντηθεί με ηγέτες των Βαλκανίων και ακόμα σημαντικότερο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να του υποσχεθεί εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Δηλαδή, η εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και άλλων δυτικών κέντρων εξουσίας είναι πιο σημαντική από την καταστροφή που συντελείται στην χώρα.

Μάλιστα, το μόνο που αποκόμισε η Ελλάδα από αυτές τις συναντήσεις αυτές ήταν απλώς δημόσιες σχέσεις και τίποτε άλλο. Έχει ενδιαφέρον να προστεθεί ότι ανάμεσα στους ηγέτες των Βαλκανίων ήταν και ο Κροάτης πρωθυπουργός Andrej Plenkovic, του οποίου οι νεοβάρβαροι υπήκοοι χούλιγκας πραγματοποίησαν φονική έφοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά την οποία δολοφονήθηκε ο αδικοχαμένος φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής.

ΤΕν τω μεταξύ το αφήγημα ότι για όλες τις πυρκαγιές ευθύνεται η κλιματική αλλαγή έχει κουράσει άπαντες και κυρίως όσων βλέπουν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται σε κάθε σημείο της επικρατείας.

Δε νομίζουμε να είναι ευχαριστημένοι με τις κυβερνητικές επιδόσεις ούτε ακόμα και οι ίδιοι οι κυβερνητικού αξιωματούχοι.

Όταν υπάρχουν συνεχείς αποτυχίες και μία δυσάρεστη και οδυνηρή κατάσταση επαναλαμβάνεται διαρκώς αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει στελεχωθεί με αναποτελεσματικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες τις εποχής.

Γιατί για να αποφευχθεί μία καταστροφή πρέπει πρώτα να υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση του μηχανισμού που θα την αντιμετωπίσει.

 pronews.gr στο Instagram

Για να υπάρξει η οργάνωση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις…