Τετάρτη, Αυγούστου 23

Ο λόγος που δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε το πρωί – Ο ρόλος της κορτιζόλης

kafes-2-1024x683

Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν πιούν τον αγαπημένο τους καφέ όταν ξυπνήσουν το πρωί.

Ωστόσο, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα που άπτονται στο πεδίο του ύπνου, δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε τον καφέ μέσα στην πρώτη ώρα από το ξύπνημα.

Κόντρα σε ό,τι πιστεύουμε πως θα βοηθάμε τον εαυτό μας να νιώσει πιο γρήγορα ξύπνιος, εκείνος υποστηρίζει πως η κατανάλωσή του σε εκείνη τη χρονική στιγμή θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Rex Isap, ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της Happy Beds, εξήγησε ότι: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός σας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη η οποία ουσιαστικά προωθεί τον ύπνο. Καθώς είστε ξύπνιοι περισσότερο, συσσωρεύεται και σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, προάγει την εγρήγορση και σας κρατά ξύπνιους. Εάν έχετε δυσκολευτεί ποτέ να κοιμηθείτε μετά από έναν καφέ, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος».

Αλλά όταν πρόκειται για την κατάλληλη ώρα για να πιούμε καφέ, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον απολαύσουμε, όταν τα φυσικά επίπεδα κορτιζόλης μας, που μας ξυπνούν φυσικά, αρχίζουν να μειώνονται.

Ο Isap είπε χαρακτηριστικά: «Όταν πρόκειται για την ιδανική ώρα για να πιείτε τον πρώτο σας καφέ, μπορεί να έχετε μάθει πως είναι ακριβώς με το που σηκωθείτε από το κρεβάτι. Στην ιδανική περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα αφότου ξυπνήσετε για να αποκομίσετε πραγματικά τα οφέλη. Όταν ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι στο αποκορύφωμά τους.

Η κορτιζόλη, που συχνά συνδέεται με το στρες, ενισχύει τα επίπεδα εγρήγορσής μας. Έτσι, η κατανάλωση καφεΐνης ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε αυτό ή ακόμα και να βοηθήσει στην απόκτηση ανοχής στην καφεΐνη».

Όπως τονίζει ο ειδικός, όταν καταναλώνουμε καφεΐνη, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το βράδυ θα πρέπει να έχουμε έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο.

Εάν έχουμε προβλήματα με τον ύπνο, ο Dr Lindsay Browning, ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας, συνιστά να πίνουμε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μας στις 14:00 το μεσημέρι.

«Πέντε έως επτά ώρες μετά τον καφέ σας, η μισή καφεΐνη είναι ακόμα στο οργανισμό σας. Επομένως, εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, καταναλώστε το τελευταίο φλιτζάνι καφεΐνη της ημέρας γύρω στις 14:00»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .