Δευτέρα, Αυγούστου 14

Καφέ κάδοι στην Πεντέλη -, τεράστιο οικονομικό όφελος όσο επεκτείνονται .

 
Καφέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί από τον Μάιο του 2022 σε διάφορα σημεία της πόλης στις τρεις τοπικές κοινότητες , Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη .

Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα « σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών . 


Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους από τον Δήμο Πεντέλης  . Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον,  ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.


Σταδιακά οργανώνεται η διανομή/ τοποθέτηση των καφέ κάδων και στις υπόλοιπες γειτονιές του Δήμου Πεντέλης , αφού προηγηθεί ενημέρωση των δημοτών.

Οι καφέ κάδοι τοποθετούνται στις κατά τόπους γειτονιές , δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.


Ειδικά οχήματα του Δήμου για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων πραγματοποιούν δρομολόγια καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή όπου κάθε φορά πλένονται και οι κάδοι ώστε να είναι πάντα καθαροί και εν συνεχεία αδειάζουν το φορτίο στο ΕΜΑΚ, της φυλής.


Στόχος του Δήμου Πεντέλης είναι τουλάχιστον το 60%- 70 % των κοινών απορριμμάτων ( σύμμεικτων )   να καταλήγει στους καφέ κάδους όπου απορρέει σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου , αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς το κόστος μεταξύ του κόστους ταφής των σύμμεικτων στην χωματερή  και στο κόστος εναπόθεσης ενός τόνου βιοαποβλήτων.


Ήδη το 2022 ο Δήμος Πεντέλης , κέρδισε περισσότερα από 200.000 € από την μείωση κατά 20 % περίπου στα απορρίμματα και την αύξηση κατά  50 % στα βιοαπόβλητα,  όφελος προς τους δημότες, καθώς τα ποσά που δαπανώνται για ταφή απορριμμάτων θα μπορούν να αποδοθούν σε τεχνικά έργα και άλλες δημοτικές ανάγκες. Παράλληλα , ο Δήμος Πεντέλης κατατάσσεται από επίσημα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ στην 1η θέση στα βόρεια προάστια και στην 10η θέση στην Αθήνα σε σχέση με μεγάλους Δήμους ( Γλυφάδας, Πειραιά, Περιστερίου) .


Συνεχίζουμε αδιάλειπτα την δράση των βιοαποβλήτων . Εργαζόμαστε για πόλη καθαρή και πράσινη.


Η μετάβαση σε μια καθαρή και πράσινη κυκλική οικονομία διαχείρισης αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας.

Ελένη Σκιαδά

Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .