Ακίνητα: Εκτόξευση τιμών στη λαϊκή κατοικία φέρνει η Golden Visa
Ετόξευση των τιμών σε λαϊκές περιοχές φέρνουν οι αλλαγές στα όρια της Golden Visa. Με τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια των Αθηνών «φλερτάρουν» τώρα αρκετοί ξένοι που θέλουν να αποκτήσουν την πολυπόθητη Golden Visa, κάτι που οδηγεί σε νέα άνοδο των τιμών.
Πρόκειται για τη νέα τάση στην κτηματαγορά μετά την αύξηση του ορίου
στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου και των νοτίων προαστίων στις
500.000 ευρώ, όταν στις υπόλοιπες παραμένει στις 250.000 ευρώ. Αξίζει να
σημειωθεί ότι από 1η Αυγούστου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000
ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,
Μύκονο και Σαντορίνη.
Το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στον κεντρικό, στον νότιο και
στον βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον
Δήμο της Θεσσαλονίκης.
Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι Δήμοι Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.
Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να οδηγεί τους μικρομεσαίους επενδυτές στα ανατολικά και στα δυτικά προάστια της Αθήνας, όπου το όριο για την απόκτηση άδειας παραμονής παραμένει στα 250.000 ευρώ, ωθώντας ωστόσο τις τιμές των κατοικιών προς τα πάνω.
«Επενδυτές ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα προάστια να αγοράσουν περισσότερο και πωλητές θα αυξήσουν προφανώς τις τιμές και θα τις πάνε στο ποσό της Golden Visa, έστω κι αν ήταν χαμηλότερη η τιμή των ακινήτων τους» υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.
Νέο ρεκόρ τιμών
Διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ ξεπερνάει ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών,
όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση στο σύνολο της χώρας, ενώ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η αύξηση ήταν ακόμη υψηλότερη, καθώς άγγιξε το 16,5% στην Αττική και το 16,1% στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, στις άλλες μεγάλες πόλεις η αύξηση ήταν της τάξης του 13,1%, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 13,1%.
Η εκτίναξη των τιμών στην Αττική είναι τέτοια, ώστε ξεπεράστηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο το ιστορικό υψηλό ετήσιας μεταβολής. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η ετήσια αύξηση των τιμών είχε ανέλθει σε 15,2%, όντας η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση είχε αγγίξει το 14,5% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.
Πλέον, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές στην Αττική έχουν καταγράψει ράλι της τάξης του 68% και έχουν σχεδόν φτάσει στο απόγειο της αγοράς κατοικίας κατά το 2007. Μάλιστα, η αύξηση των τιμών στην Αττική είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση στο σύνολο της χώρας, η οποία για την περίοδο 2017-2023 (πρώτο τρίμηνο) διαμορφώνεται σε 49%.
Σημαντική αύξηση κατά 12,8% σημείωσαν επίσης τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ τα μεταχειρισμένα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 15,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η ΤτΕ προχώρησε και σε αναθεώρηση των στοιχείων για το σύνολο του 2022, κάνοντας λόγο για αύξηση 11,7%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,2% το 2022 (από αύξηση 8,2% το 2021), ενώ για τα παλιά διαμερίσματα η μέση αύξηση διαμορφώθηκε σε 11,3%, έναντι αύξησης 7,2% το 2022.
Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ιδίως στην Αττική, οφείλεται ασφαλώς στο ότι το Λεκανοπέδιο αποτελεί βασικό «στόχο» των ξένων επενδυτών, πέραν της εγχώριας ζήτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .