Παρασκευή, Αυγούστου 18

Ο βιομήχανος Ελευθέριος Μουζάκης της εταιρείας «Πεταλούδα», «ο ειλικρινέστερος Έλληνας φορολογούμενος μεταξύ όλων των επιχειρηματιών»

mouzakis

Στα 10 του ήταν ο μικρότερος μανάβης του Πειραιά.

Στα 15 συνελήφθη γιατί πουλούσε ντομάτες δίχως άδεια.

Στα 16 πουλούσε ναφθαλίνες και μυγοσκοτώστρες. Στα 18 σέρβιρε καφέδες στην Τρούμπα. Στα 21 (το 1934) ανέλαβε, μισθωτός, τη διεύθυνση ενός μικρού εργοστασίου κλωστών «Τριών Αστέρων».

Στα 36 νοίκιασε ένα εργοστάσιο με δύο ποδοκίνητες μηχανές.

Στα 37 κυκλοφόρησε την πρώτη κουβαρίστρα κλωστής με το έμβλημά του, την «Πεταλούδα» και κατάφερε πάραυτα να γίνει γνωστός για την ποιότητα των προϊόντων του.

Στα 38 ο γαλλικός κολοσσός DMC του πρότεινε να συσκευάζει στην Ελλάδα κλωστές της.

Στα 43 είχε ήδη το μεγαλύτερο εργοστάσιο κλωστών στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη.

Στα 70 του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι ο Ελευθέριος Μουζάκης ήταν «ο ειλικρινέστερος Έλληνας φορολογούμενος μεταξύ όλων των επιχειρηματιών». Αν αυτή δεν είναι πορεία προς την κορυφή, ποια είναι.

Και το κλου;

Ο γεννημένος στη Σμύρνη, γιος τσαγκάρη και μεγαλωμένος στη Ζάκυνθο, Μουζάκης, ακόμη και μετά την – πρόσφατη – αποδημία του με τη διαθήκη του άφησε παρακαταθήκη για να λειτουργήσει το επιχειρηματικό του όνειρο και μετά.

Να κρατηθούν οι εργαζόμενοι, για την ακρίβεια οι εργαζόμενες που κάποτε είχαν φτάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.500, και να μπορέσει να λειτουργήσει το εργοστάσιο για άλλα 15 χρόνια.

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9f-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%ae%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%9c%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .