Πέμπτη, Αυγούστου 31

Το παραμύθι της Δημοκρατίας

facebook sharing button

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με μια κυρία αστυφύλακα οποία κοντεύει στην σύνταξη και μού είπε κάποια πράγματα που με έκαναν να χαμογελάσω πικρά για το καλύτερο των πολιτευμάτων, την Δημοκρατία. Και μάλιστα για την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε, την Ελλάδα.

Μια 40χρονη κυρία αστυφύλακα οποία είναι χωρισμένη και υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα την παρενοχλεί συνεχώς με μηνύματα ο 60χρονος Διοικητής ο οποίος έχει παιδιά και εγγόνια και επειδή δεν ενδίδει στις ορέξεις του, την έχει ψοφήσει σε νυχτερινά και σε αγγαρείες. Για ένα μήνα δεν της έδωσε ούτε ένα ρεπό. Εννοείται ότι αν τολμήσει να πει η κυρία τίποτε θα βρει από πάνω και τον μπελά της. Γιατί περιμένετε κάποιος ανώτερος να τα βάλει με τον θρασύ Διοικητή και στα καλά καθούμενα να χαλάσει την ησυχία του ; Θαυμάστε λοιπόν την Ελληνική Δημοκρατία!

Φυσικά περιστατικά παρόμοια είναι τόσο συνηθισμένα που δεν τα δίνουν καμία σημασία. Μα χαζός είναι ο άλλος να μην εκμεταλλευτεί τα αστέρια που έχει πάνω στους ώμους του; Δεν σας θυμίζει το περιστατικό που ο Αρχιερέας διέταξε να κτυπήσουν τον Απόστολο Παύλο στο στόμα την ώρα που απολογιόταν ; Του είπε ο Απόστολος «Εσύ την ώρα που με κρίνεις σύμφωνα με τον νόμο παρανομείς διατάζοντας να με κτυπήσουν;

Κάτι που αποθρασύνει τους ήδη θρασείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία είναι ότι όσο και μεγάλη παράβαση καθήκοντος να κάνουν, η τιμωρία είναι απλώς να τους αλλάξουν πόστο. Για να διώξουν κάποιον από το Σώμα πρέπει να τον πιάσουν επαυτοφώρω για ανθρωποκτονία! Ένας στο πόστο που υπηρετούσε παρεμπόδιζε εσκεμμένα τις έρευνες για μια σοβαρή υπόθεση. Τον τιμώρησαν βάζοντάς τον σε άλλο πόστο για να δείξει κι εκεί τον καλό του χαρακτήρα. Τον άλλο αστυφύλακα που ειδοποιούσε πότε θα πάει η Αστυνομία για έλεγχο, το ίδιο, του άλλαξαν πόστο. Τους 40 καθηγητές ενός ΓΕΛ που έκαναν κάποιες παρατυπίες πριν χρόνια για το χατίρι των μαθητών, το Δικαστήριο τους απέλυσε για παράβαση καθήκοντος. Δεν κάνω κρίση της απόφασης, συγκρίσεις κάνω.

Είχα διαβάσει ότι για τους θανάτους από την φωτιά στο Μάτι, ο Εισαγγελέας δεν δέχθηκε την δικαιολογία του Υποστρατήγου της Πυροσβεστικής ο οποίος κατάλαβε έγκαιρα ότι έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή αλλά δεν το έκανε επειδή δεν έδωσαν εντολή οι ανώτεροι. Του είπε ότι έπρεπε να διατάξει εκκένωση ακόμα και χωρίς εντολή. Ναι, αλλά τότε υπήρχε κίνδυνος να μπλέξει μετά.

Αυτό όμως σημαίνει πραγματικά Δημοκρατία. Υπεύθυνοι και ώριμοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα κάμνουν αυτό που η εμπειρία τους στην θέση ευθύνης που έχουν λέει ότι είναι το σωστό, κι ας υπάρχει ο κίνδυνος να μπλέξουν αργότερα. Πόσο καλύτερη θα ήταν τότε η κατάσταση στην Ελλάδα ! Γιατί δυστυχώς σήμερα οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε τόσο κότες ώστε φοβόμαστε ακόμα και την σκιά μας.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι και το καλύτερο πολίτευμα να έχουμε δεν έχει καμία αξία, αν εμείς που έχουμε τις θέσεις μέσα στην Πολιτεία δεν είμαστε Άνθρωποι. Γι αυτό και ο Χριστός μας δεν θέλησε να εγκαθιδρύσει κανένα πολίτευμα πάνω στην γη, αλλά μας άφησε μόνο το παράδειγμά Του για να μπορέσουμε να γίνουμε Άνθρωποι.

 .triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .