Κάηκαν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα - Στον Έβρο εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών - Εκ των υστέρων αναγγελία μέτρων από την κυβέρνηση - Το «βαθύ κράτος» της κρατικής γραφειοκρατίας στο προσκήνιο
Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα (31/8) η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί.
Ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Ο απολογισμός των πυρκαγιών έως σήμερα όσον αφορά το 2023 είναι θλιβερός καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το meteo.gr, μέχρι την Τετάρτη 23 Αυγούστου είχαν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023, κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
Τα τελευταία τρία έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.
Παράλληλα, διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που κατακαίει τον Έβρο για 13 συνεχόμενες ημέρες, με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ από το 2000 και ύστερα» για την οποία μάλιστα συμπληρώνει πως έχει δρομολογηθεί η πιο ευρεία επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU.
Όσα ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.
Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».
Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των εξαγγελιών που θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ, ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα αφορά πέντε βασικούς άξονες, με ιδιαίτερη έμφαση να αναμένεται να δοθεί στην πρόληψη και τον επανασχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περίοδος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ταχύτερα και στη μάχη της πρόληψης θα αξιοποιηθούν – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- οι νέες τεχνολογίες, όπως και η νέα προμήθεια 100 drones που αναμένεται καθώς και η περαιτέρω χρήση εργαλείων επίβλεψης όπως οι θερμικές κάμερες κ.α..
Σε προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναδάσωση και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, μέτρα στήριξης των πυροσβεστών, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ενδεχομένως με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος.
Πάντως, στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική προστασία και περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κριτική σε υψηλούς τόνους αναμένεται από την αντιπολίτευση
Για προσπάθεια να «υποβαθμίσει την έκταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές και να κρύψει τις ευθύνες του», κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης. «Την ώρα που ο Έβρος καίγεται για δωδέκατη ημέρα και η χώρα ζει μια τεράστιων διαστάσεων καταστροφή, με ανθρώπινες απώλειες και τραγικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του. Δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ότι «η πορεία της οικονομίας αντισταθμίζει το σκοτεινό κλίμα λόγω πυρκαγιών», αναφέρει ο κ. Καλπάκης στη δήλωσή του και προσθέτει: «Μία ημέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ήδη τις προθέσεις του. Να υποβαθμίσει την έκταση της καταστροφής για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Ντροπή!».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ευρεία σύσκεψη και διάλογο με φορείς και επιστήμονες για την αναπροσαρμογή των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Βουλή, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς».
https://www.zougla.gr/politiki/archizei-sti-vouli-i-syzitisi-gia-tis-foties/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .