Όλοι οι
εργαζομενοι ζουμε το μυθο μας στην Ελλαδα. Τα μουλαρια θα γλιτωναν; Γιατι ο
Δημαρχος Ύδρας επιμενει πως δεν παραβιαζεται η νομοθεσια, τι γινεται δεδομενα
λαθος και τι μπορει να αλλαξει.
Σε έναν κόσμο που αναγνωρίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας και μειώνει τα ωράρια εργασίας, η Ελλάδα σχεδιάζει να θεσπίσει 16ωρη εργασία την ημέρα. Αν βάλεις στην 'εικόνα' και την ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση των ζώων εργασίας, δεν χρειάζεται να είσαι εγκάθετος για σκεφτείς πως αυτοί που
παίρνουν τις αποφάσεις, μάλλον μας θεωρούν όλους ζώα.Που είμαστε.
Αλλά ας αποφασίσουμε αν ο άνθρωπος είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω ή όχι (που δεν είναι, αλλά δεν είναι ώρα να αναπτύξουμε αυτό το θέμα).
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το νομικό κομμάτι, όπως υπάρχει και το ηθικό. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δεν ζούμε στο 2023 αλλά στο Μεσαίωνα, συζητώντας επί πραγμάτων που έχουν τακτοποιηθεί -για άλλους- εδώ και πολλά χρόνια.
Πώς η κακοποίηση των ζώων πλήττει τον τουρισμό και τον πολιτισμό
Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα ζώα εργασίας στην Ύδρα, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και όπου αλλού υπάρχουν (από όπου προκύπτουν τακτικά τραγικά ντοκουμέντα), καταπατούν κάθε έννοια ηθικής και έμπρακτης έκφρασης της ανθρώπινης φύσης.
Αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και αμφισβήτησης -όταν γίνονται κάθε ημέρα καταγγελίες για κακομεταχείριση.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συνθήκη αυτή μάς κάνει ρεζίλι σε όλον τον πλανήτη, όπως θα διαπιστώσεις με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google ή στα social media.
Δεν ξέρω αν έχεις πρόχειρο το "ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα" του Μαχάτμα Γκάντι. Σίγουρα έχεις μάτια και βλέπεις πόσο λάθος γίνονται κάποια πράγματα. Ακόμα και αν εστιάζεις στο κακό που μας κάνουν ως τουριστικού προορισμού.
Μεταξύ των ευρημάτων ερευνών που δημοσίευσε η Υδραϊκή Κιβωτός ήταν και αυτό που αποκάλυψε πως "πάνω από το 52% των Βρετανών δηλώνουν ότι αν έβλεπαν ένα ζώο να κακοποιείται, δεν θα επέλεγαν να επισκέφθούν ξανά τη χώρα". Το 75% δήλωσε ανησυχία για την ευημερία των ζώων εργασίας.
Υπάρχουν και άλλα στατιστικά. Που ξεκάθαρα δεν ενδιαφέρουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Μήπως ήλθε η ώρα να καθοριστεί ο τρόπος χρήσης των ζώων εργασίας στην Ελλάδα;
Είναι γεγονός πως τη σήμερον ημέρα δεκάδες εκατομμύρια ιπποειδή χρησιμοποιούνται σε όλον τον πλανήτη ως ζώα εργασίας.
Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν περισσότερα από 44.000.000 μουλάρια που κάνουν δουλειές και δη όπου δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα.
Τους μεγαλύτερους πληθυσμούς τους έχει η Κίνα, το Μεξικό, η Αιθιοπία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Καμία έρευνα δεν έχει ποσοτικοποιήσει το ποσό που αξίζουν τα ιπποειδή για τις οικονομίες αυτών των χωρών.
“Αν και η δύναμή τους έχει αντικατασταθεί από τα μηχανήματα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, παραμένουν εξίσου σχετικές με την τεχνολογία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, επειδή η ζωική ενέργεια είναι φθηνότερη και ευκολότερη στη συντήρηση σε σύγκριση με την μηχανοκίνητη σύγχρονη ισχύ”, τόνισε ανασκόπηση μελετών που έκανε το City University of Hong Kong.
Γεγονός είναι ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται ως προς την ευημερία τους.
Δεν ζούμε στο 1800 (όταν έννοιες όπως 'δικαιώματα' ήταν άγνωστες για ανθρώπους και ζώα), αλλά στο 2023.
Μιας που είπα 1800, ας πάμε στο mantra του Δημάρχου Ύδρας: τα 200 χρόνια που χρησιμοποιούνται ζώα εργασίας στο 'αμφιθεατρικά χτισμένο- νησί.
Ειρήσθω εν παρόδω, περί τα 300 με 400 είναι τα "φορτιάρικα ζώα" όπως τα αποκαλούν, στην Ύδρα.
Κανέας νόμος εν τω μεταξύ (ούτε ο πιο πρόσφατος 4830/2021) δεν καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ζώα εργασίας. Επίσης, δεν προβλέπει κάτι σε πρόληψη. Μόνο σε τιμωρίες, όταν είναι όμως, αργά, με δεκάδες πολίτες να καταγγέλουν καθημερινά περιστατικά εργασίας υπό ακραίες θερμοκρασίες και εγκατάλειψης.
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι επίσης, αδιαμφισβήτητη -κόμμα, αλλά

Οι υπέρμαχοι των όσων συμβαίνουν στην Ύδρα, τονίζουν και ξανατονίζουν πως η μορφολογία του νησιού και η υπαγωγή του (το 2002) σε ειδικό καθεστώς προστασίας μνημειακού οικισμού, δεν επιτρέπει άλλους τρόπους μεταφοράς -ανθρώπων, αποσκευών, συσκευών ή ό,τι άλλο-, αφού δεν επιτρέπονται τα τροχοφόρα.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν φορτηγάκια δημοσίας χρήσης για τη μεταφορά μεγάλων αντικειμένων.
Υπάρχουν ουκ ολίγες πράξεις που ενισχύουν τα της προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς (η Ύδρα αναφέρεται ως “τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως τόπος χρήζων ειδικής κρατικής προστασίας”) με πρώτη το 1932 και άλλες το 1950, το 1967, το 1969, το 1978, το 1981 και το 1996.
Η πιο πρόσφατη (2017) βέβαια, αφορούσε τη δυνατότητα οικοδόμησης στον δεδομένα “ιστορικό, αρχαιολογικό τόπο”. Όπως ενημερώνει σε κείμενο της για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση του ΣτΕ (επί θεμάτων πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φύσεως) η δικηγόρος, Σοφία Παυλάκη, γίνεται λόγος για ανοικοδόμηση “όχι μόνον οικοπέδων, επί των οποίων υπήρχαν κτίσματα κατά τη θέση σε ισχύ των περί μνημειακού χαρακτήρα διατάξεων, αλλά και οικοπέδων επί των οποίων, κατά την αιτιολογημένη κρίση του Υπουργείου Πολιτισμού”.
Άρα μάλλον όπου υπάρχει θέληση να αλλάξει κάτι, υπάρχει και τρόπος.
Και δη το 2023, δηλαδή 91 χρόνια μετά την πρώτη πράξη για την προστασία της κληρονομιάς του συγκεκριμένου νησιού, αν σκεφτείς και ότι στο μεσοδιάστημα υπήρχε μια κάποια τεχνολογική εξέλιξη.
Τα επιχειρήματα του Δημάρχου Ύδρας
Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης δέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, το πρωί της Δευτέρας 7/8 για να μιλήσει για στιγμιότυπα που απαθανάτισε φακός με εικόνες που πλήττουν όλα τα είδη (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου).
Με πολύ επιθετικό τόνο, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ο κύριος Κουκουδάκης κατ’ αρχάς διευκρίνισε πως δεν χρησιμοποιούνται γαϊδούρια στην Ύδρα, αλλά μουλάρια (προέρχεται από διασταύρωση αρσενικού γαϊδάρου και θηλυκού αλόγου) και χρησιμοποίησε ως επιχειρήματα τα εξής:
- “Έχουμε ιστορία 200 χρόνων”.
- “Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις και την προστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια. Χωρίς τη βοήθεια των μουλαριών, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε
Τι ισχύει για το βάρος που μπορούν να σηκώσουν τα μουλάρια
Κατά δήλωση του κυρίου Κουκουδάκη, στις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις αναφέρεται πως μπορούν να κουβαλήσουν το 1/5 του βάρους τους. Εϊναι όμως, αυτή και η πραγματικότητα.
Εμπιστευτήκαμε πηγές του εξωτερικού για να δώσουμε απάντηση σε ένα ερώτημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε πως το βάρος που αντέχουν τα ιπποειδή εξαρτώνται από φυσιολογικοί δείκτες, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του ορθού, ο αναπνευστικός ρυθμός, ο αιματοκρίτης, το κόστος ενέργειας και οι μυϊκοί παράγοντες.
“Ωστόσο, ο αριθμός των μελετών και η διαφορά των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, δεν επαρκεί για τη λεπτομερή γνώση των επιπτώσεων του φορτίου στις φυσιολογικές παραμέτρους”.
Άρα δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί για την ικανότητα μεταφοράς βάρους, δεδομένου και ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση του φορτίου στη βιοχημεία του αίματος των ζώων.
Μεταξύ όσων έχουν καταγραφεί είναι πως ένα μέσο μουλάρι μπορεί να σηκώσει έως 56 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της ιπποσκευής (σέλα, αναβολέας, ζώνη, χαλινάρι και στομίδα -όλα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση).
Ως εκ τούτου, αντέχει να το ιππεύσει ένας μικρός ενήλικας. Τα μουλάρια μαμούθ μπορούν να μεταφέρουν ενήλικες.
Ένα υγιές, καλά προετοιμασμένο μουλάρι μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια μεταξύ 20% και 30% του σωματικού του βάρους. Το σωματικό βάρος πρέπει να υπολογίζεται με ακρίβεια, ώστε να προκύπτει το σωστό πιθανό μέγιστο φορτίο.
Κατά μέσο όρο, ένα μουλάρι θα πρέπει να μπορεί να τραβήξει περίπου το διπλάσιο του σωματικού του βάρους μεν, σε επίπεδο έδαφος δε.
Τι ισχύει για τις ώρες εργασίας των μουλαριών
Bάσει της γνώσης που προσφέρουν μελέτες και τα άπειρα χρόνια της χρήσης ζώων εργασίας (δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο), για να προστατευτεί η ευημερία τους δεν πρέπει να εργάζονται συνεχώς, για περισσότερο από έναν ορισμένο αριθμό ωρών την ημέρα.
Μια κοινή γραμμή είναι να περιοριστεί η εργασία με μουλάρια σε περίπου 6 ώρες την ημέρα, χωρισμένη σε πολλαπλές συνεδρίες.
Αυτές μπορούν να προγραμματιστούν το πρωί και αργά το απόγευμα, ώστε να αποφευχθούν τα πιο ζεστά μέρη της ημέρας.
Ο φόρτος εργασίας, κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, πρέπει να είναι μέτριος και δεν πρέπει να προκαλεί υπερβολική κόπωση ή άγχος.
Πρέπει να υπάρχουν τακτικά διαλείμματα κατά τις ώρες εργασίας τους. Οι περίοδοι αναπαύσεως που προτείνονται είναι έπειτα από κάθε 1-2 ώρες εργασίας, ώστε το ζώο να ξεκουραστεί, να ενυδατωθεί και να αναρρώσει.
Αυτά τα διαλείμματα θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε νερό και κατάλληλο χώρο ανάπαυσης, απαλλαγμένο από υπερβολική ζέστη ή άλλους στρεσογόνους παράγοντες.
Μετά την εργάσιμη ημέρα, τα μουλάρια θα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση, κατά προτίμηση σε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον.
Τι -πρέπει να- ισχύει για τη φροντίδα των μουλαριών

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές, για τη διασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων -συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται για εργασία.
Η οδηγία 98/58/ΕΚ της ΕΕ καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ζώων που εκτρέφονται για εκτροφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται για εργασία.
Βέβαια, η καλή διαβίωση των ζώων αντιμετωπίζεται και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Αυτή αναγνωρίζει τα ζώα ως αισθανόμενα όντα, ικανά να βιώσουν πόνο, ταλαιπωρία και αγωνία. Υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων
Η οδηγία λοιπόν, 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1998, σχετικά με την προστασία των ζώων που εκτρέφονται για σκοπούς εκτροφής αναφέρει τα εξής:
Προσωπικό: Η φροντίδα των ζώων ανατίθεται σε επαρκή αριθμό προσώπων με κατάλληλες ικανότητες, γνώσεις και επαγγελματικά προσόντα.
Επιθεώρηση: 1) Όλα τα ζώα που ζουν περιορισμένα σε συστήματα εκτροφής, όπου η καλή διαβίωσή τους εξαρτάται από τη συχνή ανθρώπινη προσοχή, επιθεωρούνται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τα ζώα που εκτρέφονται ή ανήκουν σε άλλα συστήματα, επιθεωρούνται κατά διαστήματα επαρκή για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας τους.
2) Πρέπει να υπάρχει κατάλληλος φωτισμός (σταθερός ή φορητός), ώστε τα ζώα να είναι δυνατόν να επιθεωρούνται διεξοδικά ανά πάσα στιγμή.
3) Σε κάθε ζώο που φαίνεται ασθενές ή τραυματισμένο παρέχονται, χωρίς καθυστέρηση, οι κατάλληλες φροντίδες και, όταν ένα ζώο δεν αντιδρά στις φροντίδες αυτές, λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν η γνώμη κτηνιάτρου. Εάν χρειάζεται, τα ασθενή ή τραυματισμένα ζώα απομονώνονται σε κατάλληλους χώρους σταβλισμού με, κατά περίπτωση, στεγνή αναπαυτική στρωμνή.
Kατά δήλωση του Δημάρχου Ύδρας και όσων αναφέρονται στην ιστοσελίδα του δήμου, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο γίνεται επίσκεψη της Animal Action και παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα για όλα τα ιπποειδή.
Μητρώα: 1) Ο κύριος ή κάτοχος των ζώων τηρεί μητρώο στο οποίο αναφέρεται κάθε ιατρική αγωγή καθώς και ο αριθμός θανάτων που διαπιστώνονται σε κάθε επιθεώρηση.
2) Όταν απαιτείται η καταγραφή ισοδύναμων πληροφοριών για άλλους σκοπούς, οι πληροφορίες αυτές εξυπηρετούν και τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας.
3) Τα μητρώα αυτά διατηρούνται επί τρία τουλάχιστον έτη και τίθενται στη διάθεση της αρμόδιας αρχής κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων ή όποτε ζητηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .