Τρίτη, Αυγούστου 8

Σε «κώμα» βρίσκονται τα νοσοκομεία

Στα όριά τους οι γιατροί με την τραγική υποστελέχωση

Σε «κώμα» βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη την χώρα με νεά περιστατικά σε Κρήτη και Πρέβεζα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που τους αναγκάζει να εργάζονται αδιάκοπα

Πλέον και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, κινδυνεύουν με λουκέτο πολλές κλινικές, με τους γιατρούς να εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cretalive, άλλοι δύο γιατροί (μια αιματολόγος και μια παθολόγος στο τμήμα αιμοδοσίας) παραιτήθηκαν με την Αιματολογική κλινική να μένει με μόλις 3 γιατρούς.

Για τις απάνθρωπες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών, 11 παθολόγοι απέστειλαν εξώδικα διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Είχαν προειδοποιήσει από καιρό για την παραίτησή τους

Οι γενικοί χειρουργοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και ότι αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν. Συγκεκριμένα είχαν καταθέσει επίσημες αναφορές περί «αδυναμίας ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής».

Τα πρωτόκολλα «προέβλεπαν να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών, τέσσερα άτομα δηλαδή, για να υπάρξει στοιχειωδώς ασφαλής λειτουργία. Ουσιαστικά, μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ, μεταφέρθηκε έτσι στη χειρουργική», σημείωναν οι χειρουργοί στην αναφορά τους.

Στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων υπηρετούν σήμερα οκτώ γιατροί και αναμένεται να επιστρέψει από άδεια ακόμα ένας, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν άλλοι δύο, με τον βαθμό επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’.

Σύμφωνα με το ekriti.gr. η διοίκηση του νοσοκομείου θα συναντηθεί με το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να μην επιμείνουν οι γιατροί στις παραιτήσεις τους!

Χάος και στα κέντρα Υγείας

Παράλληλα τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης τα οποία παραμένουν χωρίς μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Στο ΚΥ Χάρακα υπάρχουν 7 κενές οργανικές θέσεις, ενώ ΚΥ του Ηρακλείου στέλνει τα δείγματα από τις αιμοληψίες στο ΠΑΓΝΗ καθώς δεν υπάρχει προσωπικό και εξοπλισμός.

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για τους γιατρούς είναι και το γεγονός ότι οι δεν πληρώνονται άμεσα τις εφημερίες τους, ενώ μάλιστα φορολογούνται διπλά.

 Παραιτήθηκε λόγω burnout η διευθύντρια ψυχικής υγείας του νοσοκομείου

 

Παραιτήθηκε από την εργασία της και από το ΕΣΥ για να απαλλαχθεί από τα «κακοποιητικά πλαίσια» η διευθύντρια του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του νοσοκομείου Πρέβεζας, Καλλιόπη Μιχελάκου.

Μέσω μιας εκτενούς ανάρτησης που έκανε η γιατρός στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, περιέγραψε μια κατάσταση ακραίας εργασιακής εξουθένωσης, η οποία την οδήγησε να παραιτηθεί από την θέση της.

Όπως εξήγησε η ίδια, εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσε χωρίς στοιχειώδης κανόνες ασφάλειας για τους ασθενείς, με την αναμονή για ραντεβού να ξεπερνάει και τον ένα χρόνο.Παράλληλα, σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια, είναι η μοναδική ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο ΕΣΥ και προσπαθούσε να καλύψει «τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού τριών νομών (Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας), με ότι αυτό σημαίνει

Αφού η κ. Μιχελάκου περιγράφει μια γενικευμένη και αφόρητη κατάσταση ελλείψεων και τραγικής αδιαφορίας απέναντι στη δομή που εργαζόταν, τονίζει πως όλα αυτά μαζί με την «επιστημονική αξιοπρέπεια» ενός γιατρού, «σε οδηγούν αναπόφευκτα σε αυτή την παραίτηση».

Η ανάρτηση

 

Ένας αποχαιρετισμός και μια αρχή!
Ένας σημαντικός κύκλος της ζωής μου έκλεισε σήμερα, ένας νέος ξεκινάει σύντομα.
Σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτηση μου από τη θέση της διευθύντριας του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και από το ΕΣΥ.
Δεν ξέρω ακόμα αν έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολικό νόημα, για μένα, αλλά αυτός ο κύκλος έκλεισε ακριβώς 15 χρόνια μετά απ΄όταν άνοιξε. 1 Αυγούστου 2008, διορίστηκα σε θέση Επιμελήτριας Α Παιδοψυχιατρικής, του νεοσύστατου τότε Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και 1 Αυγούστου 2023, παραιτούμαι.
Η απόφαση της παραιτησής μου, αν και πολύ δύσκολη και επίπονη, αποτελεί μονόδρομο για μένα, γιατί όταν συνεχίζεις να παραμένεις σε πλαίσια που γίνονται κακοποιητικά και για σένα την ίδια, δεν μπορούν να είναι θεραπευτικά για τους ασθενείς σου.
Όταν νιώθεις ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργείς χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, για τους μικρούς ασθενείς σου, με την αναμονή για ραντεβού να φτάνει τους 14 μήνες.
Όταν είσαι όλα αυτά τα χρόνια, η μοναδική ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο ΕΣΥ, που προσπαθεί να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού τριών νομών (Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας), με ότι αυτό σημαίνει: από γνωματεύσεις, διαγνωστικές εκτιμήσεις, επείγοντα περιστατικά, θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε πολύ σοβαρές ψυχοπαθολογίες, συνεργασίες με σχολεία, δικαστικές πραγματογνωμοσύνες για σοβαρές κακοποιήσεις και άλλα πολλά, που δεν ξέρω αν έχει νόημα πραγματικά να τα απαριθμίσω, αυτό έχει κάποια ανθρώπινα όρια τα οποία δεν μπορείς να ξεπερνάς επ αόριστον χωρίς επιπτώσεις και στη δική σου υγεία.Είναι σημαντική λοιπόν η αυτοφροντίδα και η αυτοπροστασία απέναντι στην επαγγελματική εξουθένωση(Burnout).
Όταν, διαχρονικά, η Δομή παραμένει υποστελεχωμένη, χωρίς οι εκάστοτε διοικήσεις να μπαίνουν καν στον κόπο να προκηρύσσουν τις θέσεις, που μένουν κενές λόγω και ρουσφετολογικών μετακινήσεων προσωπικού του Κέντρου (π.χ η μοναδική ψυχολόγος που διέθετε το Κέντρο μετατέθηκε από το 2014 χωρίς να προκηρυχθεί ποτέ η κενή θέση).
Όταν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι προσπάθειες για μια φροντίδα της δομής, σε προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, σε στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές λειτουργίας, από όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις του Νοσοκομείου που διορίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, έπεφταν στο κενό.
Όταν οι προοπτικές για την ενίσχυση της δομής, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές που απαιτούνται σε εποχές που αναδύονται νέες, σύνθετες, πολύπλοκες και αρκετά πιο σοβαρές ψυχικές νόσοι των παιδιών και των εφήβων, είναι ανύπαρκτες . Όταν μάλιστα ταυτόχρονα ανοίγονται και νέες θεραπευτικές δυνατότητες που δυστυχώς για να μετεκπαιδευτείς αναγκάζεσαι να πληρώνεις διαρκώς και αδρά από τη τσέπη σου και από τον ιδιαίτερα “παχυλό” μισθό σου, για να μπορείς να παραμένεις σε επαφή με τις επιστημονικές εξελίξεις.
Τότε όλα αυτά και η επιστημονική σου αξιοπρέπεια σε οδηγούν αναπόφευκτα σε αυτή την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.
Φεύγω με ευγνωμοσύνη απέναντι στα χιλιάδες παιδιά και εφήβους και τις οικογενειές τους, που με εμπιστεύτηκαν, που δημιουργήσαμε μια βαθιά συναισθηματική θεραπευτική σχέση, παρόλες τις αντιξοότητες, μέσα από ένα ψυχοδυναμικό πρίσμα.
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους που δουλέψαμε, πολλά χρόνια, στις ψυχοθεραπευτικές μας ομάδες, στα οποία χρωστάω πολλά: για τη ζωντάνια, τις προκλήσεις να είσαι επαρκής θεραπευτικά και όλα αυτά που με μαθαίνουν συνέχεια, για τις ραγδαίες αλλαγές της εποχής μας, μέσα από την μαγεία της οριζόντιας σχέσης και αλληλεπίδρασης, που μόνο στις ομάδες μπορείς να ζήσεις σαν θεραπευτής.
 
Τέλος, με ευγνωμοσύνη για όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΨΥ- ΚΟ.ΚΕ.ΨυΠε, που συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όχι πάντα εύκολα, ανέφελα και χωρίς συγκρούσεις, αλλά που καταφέραμε τελικά σε ένα μεγάλο βαθμό -μετατρέποντας με πολύ δουλειά, τις καταστροφικές δυνάμεις που εμπεριέχονται στα δυναμικά των ομάδων μαζί με τις αδράνειες των νοοτροπιών του δημόσιου τομέα, σε δημιουργικότητα -να πετύχουμε αρκετά.
Θα συνεχίσω να πορεύομαι σε φαινομενικά πιo μοναχικά μονοπάτια που θα εμπεριέχουν όμως πολύ ψυχοθεραπευτική εργασία με τους θεραπευόμενούς μου και Τέχνη.
εμπεριέχουν όμως πολύ ψυχοθεραπευτική εργασία με τους θεραπευόμενούς μου και Τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .