Δευτέρα, Αυγούστου 21

Συμπληρώματα Cranberry: Προστατεύουν από ουρολοιμώξεις; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε συχνή, επώδυνη ή αιματηρή ούρηση

Συμπληρώματα Cranberry: Προστατεύουν από ουρολοιμώξεις; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Επιστημονική έρευνα εμβαθύνει στις απόψεις ειδικών σχετικά με τις δυνατότητες των συμπληρωμάτων cranberry στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, καθώς και στη διερεύνηση άλλων προληπτικών μέτρων.

Χυμός ή συμπλήρωμα Cranberry;

Τα βακκίνια πιστεύεται ότι διαθέτουν ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες τύπου Α (A-type proanthocyanidins – PACs), οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού cranberry

μπορεί να μην προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και ουρολογίας στο NYU Langone Health, σημείωσε ότι πολλοί χυμοί ενδέχεται να μην έχουν επαρκή PAC για να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μπορεί να είναι προβληματική για άτομα με διαβήτη.

Ως εναλλακτική λύση, ορισμένοι στρέφονται σε συμπληρώματα cranberry, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν υψηλότερες συγκεντρώσεις PAC. Ωστόσο, η έρευνα σε αυτό το μέτωπο παραμένει περιορισμένη.

Ουρολοίμωξη: Πληροφορίες από την έρευνα για τα Cranberries

Μια μελέτη του 2017 στην οποία συμμετείχαν λιγότεροι από 40 συμμετέχοντες έδειξε ότι τα συμπληρώματα cranberry θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προληπτικό μέτρο για όσους εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Μια ανασκόπηση του 2023 επί συνολικά 50 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα cranberry μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με συχνές εμφανίσεις, σε παιδιά με ουρολοίμωξη και σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση τους για ηλικιωμένους, για άτομα με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης ή για έγκυες γυναίκες.

Μια μετα-ανάλυση επί συνολικά 26 μελετών το 2021 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με κράνμπερι μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης της ουρολοίμωξης σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Ωστόσο, οι συγγραφείς τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων.

Ουρολοίμωξη: Συστάσεις γύρω από τα Cranberries

Το 2020, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν διαφωνεί με ορισμένους ισχυρούς ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τα προϊόντα cranberry και τον μειωμένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης ουρολοίμωξης σε υγιείς γυναίκες. Αυτό επιτρέπει σε συγκεκριμένους χυμούς και συμπληρώματα cranberry να κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από «περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία».

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συνέστησε υπό όρους το κράνμπερι ως προληπτικό μέτρο για γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του 2022. Ωστόσο, τα συμπληρώματα cranberry δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπείες για την ουρολοίμωξη.

Σχετικά με την λήψη συμπληρωμάτων cranberry κατά τη διάρκεια μιας ενεργής ουρολοίμωξης, ουρολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον του Τέξας, δήλωσε ότι αν και δεν θα θεραπεύσουν την ουρολοίμωξη, δεν θα την επιδεινώσουν.

Ουρολοίμωξη: Δοσολογία για συμπλήρωμα Cranberry

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν αξιολογήσει διαφορετικές δόσεις για συμπληρώματα cranberry. Έτσι δεν είμαστε βέβαιοι για την ιδανική ποσότητα και μορφή. Ένας ισχυρισμός υγείας που πιστοποιείται από τον FDA υποδηλώνει ότι η κατανάλωση 500 mg συμπληρώματος διατροφής cranberry ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης ουρολοίμωξης σε υγιείς γυναίκες.

Συνιστάται να επιλέγετε συμπληρώματα cranberry που περιέχουν προανθοκυανιδίνες τύπου Α (PAC).

Καλή ενυδάτωση για την πρόληψη της ουρολοίμωξης

Αν και τα συμπληρώματα cranberry μπορούν να αποτελέσουν μια χαμηλού κινδύνου στρατηγική πρόληψης, η καλή ενυδάτωση είναι επίσης ευεργετική. Μια κλινική δοκιμή του 2018 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων επωφελήθηκαν από την αυξημένη πρόσληψη νερού.

Μαννόζη για την ουρολοίμωξη

Ορισμένα συμπληρώματα cranberry ενσωματώνουν D-mannose -μια ζάχαρη που βρίσκεται στα cranberries και άλλα φρούτα- ως εναλλακτική λύση. Αυτό το σάκχαρο στοχεύει στη δημιουργία μιας “αντικολλητικής” επιφάνειας στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης για την αποβολή βακτηρίων κατά την ούρηση.

Μια κλινική δοκιμή του 2014 συνέκρινε τα συμπληρώματα μαννόζης με αντιβιοτικά για την πρόληψη υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης, δείχνοντας παρόμοια αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Αν και μαννόζη είναι πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται πιο ουσιαστικές δοκιμές για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Γενικά

Η λήψη συμπληρωμάτων cranberry για την πρόληψη της ουρολοίμωξης είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά η επιστημονική έρευνα παραμένει μικτή.

Για όσους ή όσες σκέφτονται να πάρουν δισκία cranberry, ο ουρολόγος συνιστά να αναζητήσετε επιλογές με 36 mg PAC. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων cranberry ποικίλλει από άτομο σε άτομο.


Σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων, μπορεί να είναι κατάλληλη μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Ωστόσο, τα συμπληρώματα cranberry θα πρέπει απλά να συμπληρώνουν άλλα προληπτικά μέτρα και ιατρικές συμβουλές, όπως η καλή ενυδάτωση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .