Δευτέρα, Αυγούστου 21

Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων η Evergrande είναι η πλέον υπερχρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της - Οι Κινέζοι καταναλωτές «σφίγγουν τα ζωνάρια» – Υπό πίεση η οικονομία (πίνακες)


 • Αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό Chapter 15 κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα του κλάδου του real estate θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς της κινεζικής οικονομίας για την πορεία της οποίας εκφράζονται ήδη ανησυχίες.  Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας ανακοίνωσε μείωση των ζημιών για το 2022.

  H Evergrande κήρυξε στάση πληρωμών επί του τεράστιου χρέους της το 2021, πυροδοτώντας ισχυρούς τριγμούς στις κινεζικές αγορές, αλλά και ανησυχία διεθνώς. Τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη καλά κρατούν και εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμια πηγή ανησυχίας.

  Με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων η Evergrande είναι η πλέον υπερχρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της.

  Τον περασμένο μήνα η Evergrande αποκάλυψε πως είχε αθροιστικές ζημίες 581,9 δισ. γιουάν (80 δισ. δολαρίων) τα τελευταία δύο χρόνια.

  Πρόσφατα, οι ανησυχίες για τον κλάδο ακινήτων της Κίνας εντάθηκαν καθώς τα ομόλογα της Country Garden Holdings υποβαθμίστηκαν. Η κρίση χρέους ακινήτων της Κίνας βαθαίνει ραγδαία, καθώς εισέρχεται στο τέταρτο έτος της. Οι εργολάβοι βίωσαν την πρώτη κρίση το 2020. Τότε οι αρχές έθεσαν “τρεις κόκκινες γραμμές” που όριζαν τα κριτήρια μόχλευσης που έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές αν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

  Η Evergrande εργάζεται εδώ και μήνες για να ολοκληρώσει ένα υπεράκτιο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους. Η εταιρεία τον Απρίλιο γνωστοποίησε ότι δεν είχε ακόμη το επίπεδο της υποστήριξης των πιστωτών που απαιτείται για την εφαρμογή του σχεδίου. Τον Ιούλιο, έλαβε δικαστική έγκριση για τη διεξαγωγή ψηφοφοριών σχετικά με τη συμφωνία. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε επαναπρογραμματίσει τις λεγόμενες συνεδριάσεις του σχεδίου για τους πιστωτές μέχρι τις 28 Αυγούστου.

  Η Evergrande αθέτησε για πρώτη φορά την πληρωμή ομολόγου σε δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από μήνες αβεβαιότητας σχετικά με τα οικονομικά της.

  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/o-kinezikos-kolossos-akiniton-evergrande-kirixe-ptochefsi-stis-ipa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .