Πλήρης επιβεβαίωση των πληροφοριών του pronews.gr, αλλά και των εκτιμήσεων των αρχών, περί έναρξης της μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς από τους παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, καθώς οποία φέρεται να την είχαν ανάψει για να μαγειρέψουν. 

Το αποτέλεσμα ήταν η οικολογική καταστροφή για το νομό του Έβρου, αλλά και να χαθούν τόσες ζωές. Για το έγκλημα υπάρχουν ευθύνες: Και γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και για την οικολογική καταστροφή ευθύνονται αυτοί που τους άφησαν και μπήκαν μέσα και μας λένε ότι «o Έβρος είναι φρούριο, ο Έβρος είναι σφραγισμένος και άλλα τέτοια ψέματα». 

Σε ότι αφορά το τι συνέβη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ οι παράνομοι μετανάστες πιθανότατα άναψαν φωτιά είτε για να ζεσταθούν, είτε το πιθανότερο για να μαγειρέψουν.

Η φωτιά τους ξέφυγε, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά η πυρκαγιά τους κύκλωσε με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Το συμπέρασμα των Αρχών ενισχύεται από το γεγονός ότι στο ίδιο σημείο βρήκαν μία μικρή εστία φωτιάς, ξύλα και μαγειρικά σκεύη με υπολείμματα φαγητού.

Εκτιμούν, συνεπώς, πως η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Άβαντα και έκαψε μέρος του δάσους της Δαδιάς, είχε αρχικό σημείο εκείνο στο οποίο βρέθηκαν απανθρακωμένοι οι 18 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά.