Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13

Νεκρά 72 χιλιάδες ζώα και 25 χιλιάδες πουλερικά στη Θεσσαλία

Έχουν μαζευτεί μόνο τα μισά - Παραμένουν στις λάσπες σε κατάσταση αποσύνθεσης τα υπόλοιπα - Υπεύθυνοι για την αποκομιδή οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες

Περισσότερα από τα μισά παραγωγικά ζώα που χάθηκαν στην κακοκαιρία Daniel παραμένουν στα λασπόνερα και αποσυντίθενται με ταχύτατους ρυθμούς λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών (32-33 βαθμοί κελσίου) που επικρατούν στη Θεσσαλία.

Η αποκομιδή προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ εντοπίζεται πρόβλημα στο που θα ταφούν ή θα καούν αυτά τα νεκρά ζώα.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα διοργάνωσε σύσκεψη το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τεράστιος και για το λόγο αυτό δίδεται μάχη με το χρόνο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μεγάλη και οπωσδήποτε επικίνδυνη δυσοσμία, αλλά κυρίως οι μολυσματικές ασθένειες που ελλοχεύουν.

Τα μολυσμένα ύδατα έχουν εισχωρήσει στο δίκτυο ύδρευσης και συνίσταται να μην χρησιμοποιείται ούτε για απομάκρυνση της λάσπης από τα σπίτια και τις αυλές

Δυστυχώς τα στοιχεία είναι επίσημα.

Ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στη συλλογή νεκρών ζώων, είπε ότι μέχρι σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί, είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ τα εξής νεκρά ζώα:

1. 49.050 Αιγοπρόβατα
2. 19.295 Χοίροι
3. 4.186 Βοοειδή
4. 40.330 Πτηνά

 Για τη διαχείριση

Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
Χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
Βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
Πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.

 https://www.zougla.gr/money/agores/nekra-72-chiliades-zoa-kai-25-chiliades-poulerika-sti-thessalia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .