Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16

«Πεθάναμε εμείς, θα πεθάνει και η ελληνική οικονομία»: Εκτίναξη τιμών στα βασικά προϊόντα διατροφής φέρνουν οι πλημμύρες

Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα«Πεθάναμε εμείς, θα πεθάνει και η ελληνική οικονομία»: Εκτίναξη τιμών στα βασικά προϊόντα διατροφής φέρνουν οι πλημμύρες

Πολλά προβλήματα και σε πολλούς τομείς έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες που «σάρωσαν» τη Θεσσαλία, καθώς εκτός των άλλων πρόκειται για μια περιφέρεια με τεράστια αγροτική παραγωγή. 

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ένας παραγωγός από τον Κοσκινά που πήγε στη λαϊκή και του οποίου η παραγωγή καταστράφηκε, είπε πως αναγκάστηκε να γίνει έμπορος.

Στη λαϊκή της Καρδίτσας, οι παραγωγοί δεν βρίσκονται εκεί αλλά μόνο οι έμποροι. Ο λόγος είναι πως η καταστροφή που έχουν υποστεί είναι μεγάλη.

Το μαρούλι έχει φτάσει 3 ευρώ το κιλό, 2,5 οι ντομάτες, 2,5 οι πιπεριές Φλωρίνης. Όπως είπε ο κ. Βασίλης, πριν τις πλημμύρες οι ντομάτες ήταν 1,5 ευρώ και το μαρούλι στα 2,5 ευρώ.

«Τώρα θα ανέβουν οι τιμές γιατί όλα τα προϊόντα έχουν χαλάσει. Πέρα από τα προϊόντα έχουν χαλάσει και το τρακτέρ. Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα. Και δεν θα υπάρχουν γιατί ο θεσσαλικός κάμπος έβγαζε πολλά προϊόντα».

Ο αγρότης από τα Φάρσαλα, Γιώργος Δρόσος, είπε η Θεσσαλία νοσεί και πεθάνει.

«Μαζί πεθαίνουμε και εμείς. Σε λίγο θα πεθάνει και η εθνική ελληνική οικονομία. 750.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν έχει απομείνει τίποτα. Δεν θα υπάρχει παραγωγή από τη Θεσσαλία. Ακόμα και τα σιτηρά. Δεν υπάρχει τίποτα. Η ντομάτα ίσως έχει πάθει τη μικρότερη καταστροφή. Ακούσαμε χτες ο υπουργός πως εξασφάλισε 2.2 δις για τη σωτηρία της Θεσσαλίας. Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. Το 80% των χωραφιών δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα. Πρέπει το κράτος να είναι αρωγός. Έχουν συμβεί τρομακτικά πράγματα. Ο τόπος είναι αγνώριστος».

Ο κτηνοτρόφος, Γιώργος Διδάγγελος, ο οποίος έχασε 6.000 χοίρους από την κακοκαιρία Daniel, είπε δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα προσέγγισης στη μονάδα και πως τα ζώα είναι εκεί πνιγμένα.

«Κάποια τα έχει παρασυρθεί το ρέμα. Μόλις υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στη μονάδα θα έρθει συνεργείο με κατάλληλα μηχανήματα ώστε είτε να γίνει καύση ή υγειονομική ταφή», είπε αρχικά.

«Θα πρέπει να γίνουν ενεργείς για να παρακάμψουμε την υγειονομική βόμβα και αφού γίνει η Πολιτεία έρθει με πραγματική διάθεση συμπαράστασης στη κτηνοτροφία και από την ώρα που θα έρθει η αποζημίωση, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 18 μήνες έως 2,5 χρόνια για να βγουν τα πρώτα γουρουνάκια .Στη Θεσσαλία είναι το 10% του χοιρινού κρέατος ενώ πανελλαδικά καλύπτουμε περίπου το 30%. Εάν δεν γίνει άμεση παρέμβαση, ίσως έχουμε ανατίμηση. Ελπίζω τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να μην παρατηρηθούν και στην αγορά του γουρουνιού».

Τέλος, ο κ. Δρόσος είπε πως για τη Θεσσαλία δεν υπήρξε κανένα σοβαρό σχέδιο υποδομής για συγκράτηση των νερών πλην του φράγματος.

«Η ευθύνη διαχρονικά ανήκει σε όλους όσους κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ευθύνη όσοι εκλέχτηκαν υπουργοί από τη Θεσσαλία».

 pronews.gr στο Instagram

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .