Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 1

«Όχι» από το ΣτΕ στην προσφυγή των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας

«Όχι» από το ΣτΕ στην προσφυγή των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά
Έχασαν τη δικαστική μάχη που έδωσαν συνολικά 16.000 συνταξιούχοι του e- ΕΦΚΑ, οι οποίοι διεκδικούσαν αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα από το έτος 2016.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια πιλοτικά απόφαση του έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που είχε αποστείλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Αθηνών έκρινε ότι δεν υπάρχει ούτε καν περιθώριο δικαστικής αξίωσης για τις παροχές από 12/5/2026 και μετά σύμφωνα με τον αποκαλούμενο νόμο Κατρουγκαλου.

Γεωργιάδης: Σύνταξη σε όσους οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο νόμος αυτός δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας.

Η 7μελης σύνθεση του Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σπυρίδουλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο επικρατείας Νικόλαο Σκαρβέλη εξέδωσε  την υπ΄  αριθμ. 1342/2023 πιλοτική απόφασή του με την οποία κρίθηκε ότι «δεν καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του ν. 4387/2016, τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο πρώτο   του ν. 4093/2012 και των οποίων η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλεια του Σ.τ.Ε.». Και δεν καταβάλλονται τα δώρα καθώς «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για τις παροχές αυτές για τον μετά την 12.5.2016 χρόνο» για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο.

Διευκρινίζεται μάλιστα από τους συμβούλους Επικρατείας, ότι «δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 από 12.5.2016 και εφεξής ούτε καταβάλλονται κατά τον, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφεύγοντες από την πλευρά τους υποστήριζαν ότι οι περικοπές είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στο άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ακόμη, υποστήριζαν ότι τα τρία δώρα-επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί και παράνομα  έγιναν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους.

Πηγή: in.gr

https://www.ot.gr/2023/08/01/forologia/ergasiaka-asfalistika/oxi-apo-to-ste-stin-prosfygi-ton-syntaksiouxon-tou-efka-gia-ta-anadromika/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .