Λωτός, ένα φρούτο όχι μόνο νόστιμο αλλά και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας! 

Θα αναφέρουμε την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία αυτής της καταληκτικής τροφής, καθώς και κάποιες αντενδείξεις κατά τη χρήση του. Αρχικά είναι σημαντικό να πούμε χάρη σε ποιες ιδιότητες η αξία του λωτού θεωρείτε τόσο

ανεκτίμητη για την υγεία.

Αυτός ο ‘μικρός ήλιος πάνω στο τραπέζι μας’ περιέχει μεγάλη ποσότητα ινών και θρεπτικών συστατικών! 

Ο λωτός έχει πάρα πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες Α, C και P.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα συμβεί σε κάποιον αν ξεκινήσει καθημερινά να καταναλώνει λωτό; 

Και φυσικά εννοείται σε λογικά πλαίσια στα οποία θα αφιερώσουμε χρόνο παρακάτω.


1. Θα βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό θα συμβεί χάρη στην ύπαρξη βιταμινών σε πολύ εύκολη και προσβάσιμη μορφή. Ειδικά η βιταμίνη C, η οποία πολύ ενεργά δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα όπου κάτι τέτοιο είναι πολύ επίκαιρο το χειμώνα, ακριβώς όταν ξεκινάει και η σοδειά του λωτού.

Όσο αφορά τα φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι όπου και αυτά διατηρούνται αρκετά καλά χάρη στην χημική επεξεργασία τους ωστόσο η περιεκτικότητα των βιταμινών μειώνεται όταν ξεκινάει το κρύο. Ενώ τον λωτό, τον καταναλώνουμε φρέσκο εμπλουτισμένο με πολλές βιταμίνες και όπου χάρη σε αυτές και στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος θα είστε λιγότερο ευάλωτοι τις εποχιακές ευρέος διαδεδομένες παθήσεις όπως κρυολόγημα, συνάχι και γρίπη.

Η φύση λοιπόν φρόντισε ο άνθρωπος να έχει έναν πολύ καλό βοηθό την περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη ώστε να στηρίξει την υγεία του ανθρώπου.

2. Η όξινο-αλκαλική ισορροπία του οργανισμού θα παρεκκλίνει προς το αλκαλικό επίπεδο.

Αυτό θα συμβεί στο γεγονός ότι ο λωτός είναι δυνατή αλκαλοποιητική τροφή. Αυτή η ιδιότητα κάνει το λωτό να ξεχωρίσει ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο δείκτης pH του οργανισμού είναι βασικό κριτήριο αξιολόγησης της υγείας του ανθρώπου. Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες αρρώστιες της σύγχρονης εποχής εμφανίζονται λόγω υπερβολικής οξείδωσης-οξέωσης του οργανισμού, δηλαδή μετακίνηση του δείκτη pH προς την όξινη μεριά.

Αλκαλοποιώντας τον οργανισμό, ο λωτός παράλληλα θα επιδρά αρνητικά στην εξέλιξη πολλών χρόνιων παθήσεων του οργανισμού, αν έχετε φυσικά. Εάν δεν έχετε, θα λειτουργεί ως μία αξιόλογη προληπτική μέθοδος στον οργανισμό σας.

Εάν επιθυμείτε μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οξινο – αλκαλική ισορροπία του οργανισμού στο βιβλίο που σας έχω ετοιμάσει, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τον σύνδεσμο που υπάρχει στα σχόλια.

3. Η ύπαρξη της βιταμίνης C

Θα τονώνει τον οργανισμό σας και θα βελτιώσει την εργασιακή σας ικανότητα. Θα ξυπνάτε πολύ πιο άνετα το πρωί, καθώς θα συγκεντρώνεστε πιο εύκολα στη δουλειά σας.

4. Θα αποκατασταθεί η λειτουργία του εντερικού συστήματος και θα καθαρίσει από τις εναπόθεσης που υπάρχουν στα τοιχώματα του.

Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι ο λωτός περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών όπου αυτές κατέχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν την περίσταλση του εντέρου, δηλαδή βοηθάει το έντερο να μετακινεί πολύ πιο άνετα τα απορρίμματα προς την έξοδο. Βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την στασιμότητα των απορριμμάτων και την δυσκοιλιότητα που δημιουργείται από την συμβατική διατροφή. Επιπλέον οι φυτικές ίνες περνώντας από το έντερο θα εκτελούν τον ρόλο του καθαριστή όπου όπως είναι γνωστό οι ίνες κατέχουν την ιδιότητα να λειτουργούν σαν σφουγγάρι, απορροφούν πάνω τους τις τοξίνες και να της αποβάλουν με ασφάλεια από τον οργανισμό.

5. Θα βελτιωθεί η κατάσταση της επιδερμίδας σας.


Η ύπαρξη στον ώριμο καρπό της Β – καροτίνης κατέχει την ιδιότητα ανανέωσης του δέρματος. Επιτρέποντας του να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα λαμπερό και απαλό.

Η Β – καροτίνη εμποδίζει την γήρανση των κυττάρων του δέρματος, των ρυτίδων, προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες καθώς προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση του περιβάλλοντος.

6. Θα βελτιωθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η καθημερινή κατανάλωση του ώριμου λωτού θα εξασφαλίσει την ημερήσια δόση του οργανικού ιωδίου, όπου κάτι τέτοιο είναι άκρως απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

7. Πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε βελτίωση στην όραση σας.

Η Β – καροτίνη είναι απαραίτητη για την σωστή και καλή λειτουργία του οπτικού συστήματος καθώς δυναμώνει τους οφθαλμικούς μύες.

8. Θα δυναμώσουν τα τοιχώματα των αγγείων.


Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη βιταμίνης C και P.

Αυτές οι βιταμίνες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, ομαλοποιούν την διαπερατότητα τους και αυξάνουν την ελαστικότητά τους.

9. Θα ενδυναμώσει το καρδιοαγγειακό σας σύστημα.

Οι μονοσακχαρίτες που υπάρχουν στον λωτό έχουν θετική επίδραση στην λειτουργία και υγεία των μυών της καρδιάς.

10. Ο οργανισμός θα απαλλαχθεί από τα περιττά άλατα και νάτριο.

Αυτό θα συμβεί με την βοήθεια δυο ιχνοστοιχείων που περιέχει ο λωτός, το κάλιο και μαγνήσιο, επίσης αυτά τα ιχνοστοιχεία βοηθάνε στην πρόληψη δημιουργίας λιθίασις.

11. Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Ο λωτός κατέχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη φρουκτόζης και γλυκόζης.

12. Προστασία από την αναιμία.

Ο λωτός περιέχει σίδηρο και οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το φρούτο δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με την συγκεκριμένη πάθηση.

13. Θα βελτιωθεί η όρεξή σας.

Μπορεί για τους περισσότερους αυτό να μην είναι καν πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα και σε αυτό θα τους βοηθήσει ο λωτός! Ο λωτός βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

14. Βελτίωση λειτουργιών γεννητικών οργάνων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους περισσότερους άντρες μετά τα 40 είναι η εμφάνιση του προστάτη. Ο καρπός του λωτού βοηθάει όχι μόνο στην θεραπεία της φλεγμονής αλλά έχει και προληπτικές ιδιότητες στον οργανισμό του άντρα. Επίσης να ξέρετε ότι η βιταμίνη Α βοηθάει στην λειτουργία γεννητικών οργάνων σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όσο αφορά τις αντενδείξεις κατανάλωσης του λωτού μπορούμε να πούμε ότι αυτή η τροφή δεν έχει κάποιες επιβλαβείς ιδιότητες.Με προσοχή θα πρέπει να καταναλώνουν αυτό το φρούτο όσοι υποφέρουν με την ατονία του εντέρου όπου σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επιλέγετε αρκετά ώριμο το φρούτο. Επειδή ο λωτός που δεν έχει ωριμάσει ακόμα καλά περιέχει τανίνη η οποία λειτουργεί περίπου όπως και το άσπρο αλεύρι.


Επίσης, να αποφεύγουν την κατανάλωση του λωτού όσοι υποφέρουν από ζαχαροδιαβήτη επειδή στην σύσταση του υπάρχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Ωστόσο μικρή ποσότητα ώριμου λωτού μπορούν να επιτρέψουν όσοι υποφέρουν από την συγκεκριμένη πάθηση.

Πριν περάσουμε στην δοσολογία του λωτού να πούμε κάποια πράγματα πως να επιλέγετε σωστά αυτό τον καρπό. Μην αγοράζετε παραωριμασμένο, πατημένο ή με ρωγμές λωτό. Η μυρωδιά πρέπει να είναι ευχάριστη και φρέσκια. Πριν την λήψη του λωτού να ξεπλένεται με χλιαρό νερό με προσθήκη ελάχιστης μαγειρικής σόδας. Αυτό θα επιτρέψει το ξέπλυμα των ελάχιστων χημικών που υπάρχουν στην φλούδα του καρπού. Όσοι έχετε πρόβλημα με την πέψη καλό είναι να αφαιρείται η φλούδα.

Όσο αφορά την ημερήσια δοσολογία του λωτού, εφόσον έχετε πάρει απόφαση να τον καταναλώνετε τακτικά, είναι έως και τέσσερις την ημέρα. Η παραπάνω δόση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο μπορεί και να μη δημιουργήσει. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν παραδείγματα ωμοφάγων που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και νιώθουν περίφημα. Για αυτό αν σας αρέσει αυτός ο καρπός και θέλετε να τρώτε περισσότερο από τέσσερα την ημέρα καλό είναι να ξεκινήσετε σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα μέρα με την μέρα παρατηρώντας παράλληλα το πως αισθάνεστε. Ωστόσο αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα υπάρχει πιθανότητα να βαρεθείτε πολύ γρήγορα αυτών των ‘όμορφο ήλιο πάνω στο τραπέζι μας’!

Σας Εύχομαι Το καλύτερο – Να Είστε Υγιείς!

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

https://www.therapeftis.eu/2022/08/blog-post_14.html?m=1