Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30

Δεν μπαίνει σε διατίμηση το ελαιόλαδο, χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική

ΛΑΔΙ

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας κινείται στα 8,5 ευρώ το λίτρο, με τη λιανική τιμή του λίτρου να έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε

ο κλάδος του ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής, της κατανάλωσης, των ποσοτήτων που διακινούνται χύμα και για το ύψος των αποθεμάτων. Και χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική. Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει και επαγγελματίες «προφήτες» για να λένε τα στοιχεία της εγχώριας και ξένης παραγωγής με το αζημίωτο φυσικά, σε αντίθεση με την Ισπανία που το εκεί Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει επίσημα τα στοιχεία για όλες τις παραγωγές της χώρας πριν την συγκομιδή.

Πάντως αντίθετα με τα «όνειρα» κάποιων δεν θα μπει σε διατίμηση το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά. Κατά την συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .