Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17

Λιβύη: Κάηκε ολοσχερώς το πούλμαν που μετέφερε τους Έλληνες Στρατιωτικούς - Πληροφορίες για νεκρούς (βίντεο)


Εικόνες που κόβουν την ανάσα από το τροχαίο στην Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr αυτό συνέβη περίπου στις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος. Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης κάνει λόγο για 4 νεκρούς.

του Χρήστου Μαζανίτη

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από Λίβυους χρήστες, αναφέρεται ότι αυτό είναι το βίντεο με την ελληνική αποστολή το οποίο ενεπλάκη στο τροχαίο.

Φαίνεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το αγροτικό με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά, τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αναφέρεται ωστόσο ότι είναι τραβηγμένο στον δρόμο Marawa Qandula με προορισμό την Ντέρνια.

Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης κάνει λόγο για 4 νεκρούς, με την ελληνική πλευρά πάντως να διαψεύδει ότι είναι μέλη της αποστολής. Την είδηση μεταδίδουν επίσης τόσο το Reuters όσο και το BBC αλλά και το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Η πληροφορία διαψεύδεται με κατηγορηματικό τρόπο τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το ΓΕΕΘΑ που εξέδωσαν νωρίτερα σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα».

Ενώ από τη μεριά του το ΓΕΕΘΑ διευκρίνιζε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής».

H σύγκρουση

Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης, το πούλμαν που μετέφερε 16 άτομα της ελληνικής αποστολής μαζί με 3 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, συγκρούστηκε μετωπικά με αγροτικό αυτοκίνητο, που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 10 τραυματίες. Από αυτούς ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι 2 έχουν κατάγματα, χωρίς όμως να συντρέχει η παραμικρή ανησυχία για τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι 8 έχουν ελαφρά τραύματα και δεν χρήζουν νοσηλείας.

Στην φωτογραφία φαίνονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην αποστολή και ενεπλάκησαν στο τροχαίο ατύχημα:

Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, αναχώρησε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 2 ομάδες νοσηλευτών με ειδική χειρουργική ομάδα.

Παράλληλα, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών που έχει και το πρόσταγμα της αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ανατολική Λιβύη, είναι σε εξέλιξη η μεταφοράς του συνόλου της αποστολής στην Βεγγάζη.

Εκεί θα κριθεί εάν θα τερματιστεί η Ελληνική αποστολή με την υπάρχουσα σύνθεση και θα επιστρέψουν όλοι πίσω ή αν θα συνεχίσουν ορισμένοι με κάποιες επιπλέον προσθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, θα πρέπει πρώτα να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση των «δύο» πριν αποφασιστεί ο επαναπατρισμός τους.

Η αποστολή

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατολική Λιβύη.

Στην αποστολή των ΕΔ στην Λιβύη, συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον του προαναφερόμενου προσωπικού το οποίο πρόκειται να παρέχει την απαιτούμενη υγειονομική υποστήριξη καθ’όλη την διάρκεια της αποστολής, η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται και στην διάθεση 2 τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και 1 τόνου φαρμακευτικού υλικού. Την διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .