Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

Τρεις κροκόδειλοι έσωσαν σκύλο, ενώ μπορούσαν να τον κατασπαράξουν

Σκύλος Κροκόδειλος

Ένας σκύλος αναζήτησε καταφύγιο μέσα σε ποτάμι επειδή τον κυνηγούσε μια αγέλη άγριων σκύλων, όμως αμέσως περικυκλώθηκε από τρεις κροκόδειλους. Ενώ όλοι περίμεναν ότι τα τεράστια ερπετά θα κατασπάραζαν τον σκύλο, εκείνα τον βοήθησαν να σωθεί.

«Ήταν τόσο κοντά που μπορούσαν να το κατασπαράξουν εύκολα», λένε οι ειδικοί. Το περιστατικό περιγράφηκε στο Journal of Threatened Taxa από επιστήμονες που εδώ και αρκετά χρόνια μελετούν τους «κροκόδειλους των βούρκων» στη Μαχαράστρα της Ινδίας, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «ληστές». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας, οι ενήλικοι αρσενικοί «ληστές» μπορούν να φτάσουν τα 5,5 μέτρα  και να ζυγίζουν έως και 453 κιλά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά το τεράστιο μέγεθός τους δεν είναι πάντα επιθετικοί.

Σκύλος Κροκόδειλος
πηγή: Utkarsha Chavan, Journal of Threatened Taxa

Όπως περιέγραψαν «μία αγέλη άγριων σκυλιών κυνηγούσε έναν πιο μικρό σκύλο, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει κατέληξε στον ποταμό Σαβίτρι. Εκείνη την ώρα, τρεις ενήλικες κροκόδειλοι «φαίνονταν να επιπλέουν στο νερό και αμέσως κινήθηκαν προς τον σκύλο».

Δύο από τους τρεις κροκόδειλους επέδειξαν «πιο πειθήνια συμπεριφορά από ό,τι αναμενόταν». Αντί να κατασπαράξουν τον σκύλο, τον «οδήγησαν» μακριά από εκεί που τον περίμενε η αγέλη των άγριων ζώων.

«Οι κροκόδειλοι άγγιζαν τον σκύλο με το ρύγχος τους και τον έσπρωχναν να προχωρήσει πιο κάτω και να φτάσει σε ένα πιο ασφαλές σημείο», έγραψαν οι ερευνητές. «…Δεδομένου ότι οι “κροκόδειλοι των βούρκων” μπορούσαν εύκολα να καταβροχθίσουν το σκυλί, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν επιτέθηκε, σημαίνει ότι η ορμή πείνας απουσίαζε».

Γιατί οι κροκόδειλοι δεν άδραξαν την ευκαιρία να φάνε το σκυλί, όπως έχουν κάνει σε άλλες περιπτώσεις;

Ακόμη και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι. Η καλύτερη εικασία τους είναι ότι οι «ληστές» απλώς έδειξαν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. «Η “συναισθηματική ενσυναίσθηση” – η οποία επιτρέπει σε ένα είδος “να βιώσει τα συναισθηματικά ενός άλλου”- δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά σε αυτά τα ζώα» τόνισαν, αλλά θα μπορούσε να είναι μια απάντηση.

Οι «κροκόδειλοι των βούρκων» λατρεύουν τα λουλούδια «marigold»

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες έκαναν ακόμη μία «περίεργη» ανακάλυψη. Οι «ληστές» λατρεύουν τα λουλούδια «marigold».

Οι κροκόδειλοι εθεάθησαν τακτικά να επιπλέουν, να λιάζονται και να ξαπλώνουν γύρω από τα κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια, διατηρώντας συχνά «σωματική επαφή» μαζί τους. «Τα πέταλα του λουλουδιού “marigold” είναι γνωστό ότι έχουν αντιμικροβιακές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από μύκητες και βακτήρια» ανέφεραν οι ερευνητές, και δεδομένης της μόλυνσης των λυμάτων στον ποταμό Σαβίτρι, πιστεύεται ότι η επαφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση τέτοιων προβλημάτων.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι νέα και ενδιαφέρουσα», τόνισαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Αν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι γιατί οι κροκόδειλοι αυτοί επέλεξαν να βοηθήσουν τον σκύλο να ζήσει αντί να «χαρίσουν» τον εαυτό τους με ένα γεύμα, ένα πράγμα είναι σαφές: «Τα ερπετά έχουν υποτιμηθεί όσον αφορά τη γνώση των ζώων».

https://www.enikos.gr/international/treis-krokodeiloi-esosan-skylo-eno-borousan-na-ton-katasparaxoun/2032982/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .