Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας ξεσκεπάζει μιλώντας στη «Ζούγκλα» την εγκληματική αμέλεια του Κράτους να σώσει τη Θεσσαλία
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερες: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Ζougla.gr WebTV 2023
«Aπό το 1958 η Πολιτεία γνωρίζει πως ο Θεσσαλικός κάμπος είναι ευάλωτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μελέτες αλλά όχι ουσιαστικά έργα. Οι κυβερνήσεις όλες γνώριζαν, οι υπουργοί, οι τοπικοί άρχοντες, αλλά αμέλησαν τις προειδοποιήσεις», λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου
Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας.Ο καθηγητής εξηγεί το πώς ο κάμπος πλημμύρισε αλλά και το γιατί, τα λάθη που έγιναν από την πρώτη στιγμή από τον κρατικό μηχανισμό ενώ επισημαίνει ότι όλες οι μελέτες κινδύνου πλημμύρας που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να γίνουν νέες προκειμένου να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.«Ακόμα και οι τελευταίες που έχουν εκπονηθεί και παραδόθηκαν το 2017 δεν αρκούν διότι πια μιλάμε με άλλα δεδομένα», λέει.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεξηγεί μεταξύ άλλων τους χάρτες που δείχνουν τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης νέας κακοκαιρίας όπως ο «Ιανός» και ο «Daniel». Eπίσης δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε εκείνους που υποστηρίζουν πως τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι σπάνια λέγοντας πως λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει πια να τα αναμένουμε κάθε 5- 10 χρόνια.
Παρακάτω φαίνεται μελέτη η οποία έγινε το 2017 και παραδόθηκε η οποία αφορά τις περιοχές που κινδυνεύουν να πλυμμηρίσουν στον Βόλο. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως ό,τι είχε προβλεφθεί έγινε.
Στον παρακάτω χάρτη ο οποίος έχει δημοσιευθεί φαίνεται η πρόβλεψη για τις πλυμμήρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής οι περιοχές μέσα στο πλέγμα είναι αυτές οι οποίες πλυμμήρισαν φέτος λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ οι περιοχές με το μπλε χρώμα είναι πρόβλεψη σε περίπτωση μελλοντικού εντονότερου καιρικού φαινομένου.