Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 4

Έγκλημα χωρίς τιμωρία !

Από το σκάνδαλο Siemens στην αθώωση των κατηγορουμένων - Προς αρχειοθέτηση οδηγείται η υπόθεση αναίρεσης της δίκης - Μεθοδεύεται η αποδέσμευση των χρημάτων για τα λαδώματα και τις μίζες - Τι γίνεται με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ένα χρόνο μετά την προκλητική απόφαση βόμβα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία απαλλάσσονταν από τις κατηγορίες για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens οι κατηγορούμενοι, η παρέμβαση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για έρευνα προκειμένου να γίνει – αν μπορεί- αναίρεση σε αυτή την απόφαση δεν έχει

μέχρι στιγμής επισήμως τουλάχιστον αποτέλεσμα.

Το χρονικό ιστορικό του τελευταίου έτους έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς δείχνει ότι ενώ η παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν άμεση στην πορεία η έρευνα φαίνεται ότι  δεν προχώρησε τόσο γρήγορα.

 

26 Σεπτεμβρίου 2022: Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απαλλάσσει τους 20 από τους 22 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens λόγω παραγραφής των αδικημάτων (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση).

27 Σεπτεμβρίου 2022 : Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος  παρεμβαίνει και αναθέτει σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσει το  ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

7 Οκτωβρίου 2022 : Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος ζητά να του διαβιβαστεί η απόφαση του δικαστηρίου- όταν καθαρογραφεί –  για να εξετάσει προσωπικά  αν μπορεί  να ασκηθεί αναίρεση ή όχι. Επιπλέον ζητά από τον Αντεισαγγελέα που διενεργεί ήδη με εντολή του την προκαταρκτική εξέταση να ερευνήσει αν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το 2019 συνέβαλαν στην παραγραφή των αδικημάτων.

Σεπτέμβριος 2023 : Ένα χρόνο μετά, ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αντικατασταθεί από την κ. Γεωργία Αδειλίνη και κανείς δεν γνωρίζει επίσημα τουλάχιστον τι απέγιναν όλες αυτές οι έρευνες που διέταξε ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Νομικοί κύκλοι πάντως εξηγούσαν στη «Ζούγκλα» ότι ακόμα και αν κάνει αίτηση αναιρέσεως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τότε είναι πρακτικά αδύνατο να την κάνει δεκτή το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα τη συζητήσει γιατί πρέπει να αλλάξει η νομολογία. Επιπλέον αν αποδοθούν ευθύνες σε δικαστές για τους χειρισμούς τους τότε θα πρέπει να αποδειχθεί δόλος.

Επί της ουσίας δηλαδή η υπόθεση περνά και πάλι από σαράντα κύματα και «σκοντάφτει» σε άρθρα και νόμους.

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εδώ… Σε λίγες ημέρες στις 20 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η επιστροφή των δεσμευμένων περιουσιών στους πρώην κατηγορούμενους. Η απόφαση του  Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είναι υπέρ τους και η καθυστέρηση στην έρευνα του Αρείου Πάγου θα συνηγορήσουν για να τους επιστραφούν τα όσα έχουν δεσμευτεί..

Με λίγα λόγια για  το σκάνδαλο Siemens κανείς προς το παρόν δεν πληρώνει σε μία υπόθεση που κράτησε 16 ολόκληρα χρόνια για να καταλήξει σε απαλλαγές λόγω… παραγραφής. Τα λεφτά ήταν πολλά -για την ακρίβεια εκατομμύρια ευρώ σε μίζες – αλλά το ατιμώρητο «κουμπώνει» γάντι σε αυτή την υπόθεση.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα η Δικαιοσύνη.

Οι απαλλαγές για τους 20 από τους 22 κατηγορούμενους

Η πρωτόδικη απόφαση τον Νοέμβριο του 2019 έκρινε ότι υπήρξαν δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ Ελλήνων για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ. Η απόφαση όμως του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Siemens άφησε άφωνη την κοινή γνώμη όχι όμως και τους νομικούς που έβλεπαν την παραγραφή  όσο εξελισσόταν η δίκη και έκαναν λόγο για «δικαστικό ναυάγιο».

Συγκεκριμένα η απόφαση ήταν:

Μιχάλης Χριστοφοράκος : Οριστική παύση της ποινικής του δίωξης για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Πρόδρομος Μαυρίδης: Οριστική παύση για την ποινική δίωξη που  για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τελέστηκαν ως το 2002

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Τhomas GANSWINDT: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Reinhard Herbert SIEKACZEK: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Franz Joseph RICHTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Γιώργος Σκαρπέλης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Παναγιώτη Νικάκη: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Γιώργος Καλδής: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Αλέξανδρος Λέτσας: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Φάνης Λυγινός: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Jean Claude OSWALD: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002

Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα

Ένας από τους κατηγορούμενους ο Δημήτρης Γυφτόπουλος είχε αποβιώσει ενώ για τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα ο οποίος είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών δεν εκδόθηκε απόφαση αφού η πλευρά του δεν άσκησε έφεση.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Με λίγα λόγια για το σκάνδαλο Siemens ο μοναδικός ένοχος είναι ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος όμως έχει εξαφανιστεί ακολουθώντας τα χνάρια του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Η εισήγηση της Εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το 2019 την οποία υιοθέτησε πλήρως το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο αποτύπωνε το τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση μόνο που δύο χρόνια μετά ήρθε η απαλλαγή: «Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η SIEMENS φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006».

 https://www.zougla.gr/greece/egklima-choris-timoria

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .