Παρασκευή, Οκτωβρίου 20

Στα 50 ευρώ το φυσικό αέριο με το βλέμμα στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

φυσικο αεριο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται με αρκετές διακυμάνσεις την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου ενόψει του χειμώνα.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει κέρδη 1,2% στα 50,80 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν και οδεύει προς εβδομαδιαία απώλεια, η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι περίπου 30% υψηλότερη από την εποχή πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εμπλακούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε άμεση έκκληση στον αμερικανικό λαό να στηρίξει τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, ενώ ηγέτες από όλη την περιοχή ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Κάιρο για μια σύνοδο κορυφής. Σημειώνεται ότι η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας ενός σημαντικού κοιτάσματος που τροφοδοτεί την Αίγυπτο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το βορειοαφρικανικό κράτος. Το μερίδιο της Αιγύπτου στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο δεν είναι σημαντικό, αλλά μια ευρύτερη σύγκρουση και η πιθανή εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους ασφαλείας για τα πλοία LNG του Κατάρ που κινούνται προς την ήπειρο.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά αφορά την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ με την εμπλοκή του Ιράν και τη δημιουργία εντάσεων σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ", ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Energy Aspects.

Μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει "επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG καθώς πλησιάζει ο χειμώνας", ανέφερε από τη μεριά της η Rystad Energy. 

 https://www.capital.gr/agores/3745106/sta-50-euro-to-fusiko-aerio-me-to-blemma-sti-sugkrousi-israil-xamas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .