Τρίτη, Οκτωβρίου 17

BBC: «Η Λωρίδα της Γάζας ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή»

Η Αίγυπτος δεν ανοίγει τα σύνορά της για να δεχτεί Παλαιστινίους - Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας - Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί ούτε έναν Παλαιστίνιο στο έδαφός της - Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δηλώνει ότι η εντολή του Ισραήλ να εκκενωθεί η βόρεια Γάζα είναι έγκλημα πολέμου

Με μια ανταπόκριση εφ’ όλης της ύλης σε ζωντανή σύνδεση από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα το BBC περιγράφει με εξαιρετικά μελανά χρώματα το τι συμβαίνει μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην περιοχή ο πρόεδρος των

ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταστροφική.

Στον βορρά έχουν εναπομείνει περίπου 100.000 κάτοικοι οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν μεταξύ των οποίων όπως αναφέρει η Γαλλική «Le Monde» είναι και πολλοί χριστιανοί. Συνολικά μετακινήθηκαν νότια του ποταμού Γάζα πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι. Το πρόβλημα τροφοδοσίας όλου αυτού του πληθυσμού που έχει συγκεντρωθεί στη νότια Γάζα είναι και το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις που έχουν αναλάβει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα της στιγμής, η Αίγυπτος αρνείται πεισματικά να ανοίξει έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα συνοριακή διάβαση από τη νότια Γάζα αρνούμενη να δεχθεί Παλαιστινίους στο έδαφός της. Παρά της πιέσεις που δέχεται η Ιορδανία ξεκαθάρισε στους Αμερικανούς αλλά και σε όποιον άλλον δυτικό παράγοντα της ασκεί πίεση πως δεν θα δεχτεί ούτε έναν Παλαιστίνιο στα εδάφη της. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως ακόμα και οι ελάχιστες εναπομείνασες προμήθειες θα έχουν εξαντληθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Τα δε στοκ στα καταστήματα τροφίμων υπολογίζεται πως θα έχουν εξαντληθεί το πολύ σε τέσσερεις ημέρες. Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται ως απολύτως τραγική.

Η Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ σε μια σπάνια επιθετική παρέμβασή της κατά του Ισραήλ ανακοίνωσε πως η διαταγή των Ισραηλινών για εκκένωση της βόρειας Γάζας ενδεχομένως να αποτελεί «έγκλημα πολέμου». Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία αναμένεται να έχει σημαντικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με περιγραφές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Γάζα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας διαπιστώθηκε πως ολόκληροι δρόμοι έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και πως γειτονιές ολόκληρες έχουν αλλάξει όψη. Υπενθυμίζεται πως στη βόρειο Γάζα έχουν πέσει χιλιάδες οβίδες και άλλα βλήματα. Το Ισραήλ άλλωστε αναγνώρισε πριν από τρία εικοσιτετράωρα πως συνολικά έχει ρίξει στην περιοχή πάνω από 6.000 βόμβες.

Η μεγάλη διπλωματική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα

Είναι σπάνιο αν όχι μοναδικό. Ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν μετακινείται εάν δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το ταξίδι του και κυρίως δεν μετακινείται σε εμπόλεμη ζώνη. Η απόφαση του Λευκού Οίκου να επισκεφτεί ο Τζο Μπάιντεν το Ισραήλ αύριο Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και αμέσως μετά την Ιορδανία και την Αίγυπτο αφού πρώτα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σημαίνει ότι η αμερικανική διπλωματία αποφάσισε να δράσει άμεσα και εντελώς διαφορετικά από ότι μας έχει συνηθίσει. Χθες ο Άντονι Μπλίνκεν συμμετείχε επί 7 ώρες στη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ όπως αναφέρει η Jerusalem Post. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το τι σημαίνει ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών να συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το Ισραήλ αφού συνομίλησε με τις ηγεσίες της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων του Κόλπου. Όλες οι αραβικές χώρες που επισκέφτηκε επέμεναν πως το Ισραήλ οφείλει να προστατέψει τις ζωές των αμάχων στη Γάζα και πως αυτή θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της οποιασδήποτε διεθνούς παρέμβασης προς τις ισραηλινές Αρχές. Υπό αυτές τις συνθήκες οι συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ καθώς και οι συζητήσεις του Τζο Μπάιντεν από αύριο Τετάρτη κινούνται στον άξονα: α) δημιουργία ασφαλών διαδρομών για να διασωθούν άμαχοι στη Γάζα, β) διασφάλιση παροχής συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα, γ) διάνοιξη συνοριακών σταθμών με την Αίγυπτο, δ) αποφυγή εκτέλεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες εκ των πραγμάτων θα είχαν ως αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών στον άμαχο πληθυσμό.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει πως ακυρώνεται η όποια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Όλα ωστόσο τα παραπάνω ενδεχομένως να προδιαθέτουν για μια σημαντική διαφοροποίηση των σχεδίων του ισραηλινού στρατού. Είναι ενδεικτικό πως ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων  Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης προς τους δημοσιογράφους «ενδεχομένως η εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Γάζα να μην είναι αυτό ακριβώς που περιμένετε».

Αυτή η διατύπωση όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει εδώ και μερικές ώρες συζητήσεις επί συζητήσεων στα δημοσιογραφικά γραφεία των μεγάλων ΜΜΕ για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συγκλίνουν και οι New York Times οι οποίοι εκφράζουν και αυτοί την απορία τους για το πόσο γρήγορα προετοιμάστηκε η επίσκεψη Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή για να καταλήξουν στο λογικό συμπέρασμα πως η κατάσταση στην περιοχή και ο υπαρκτός φόβος επέκτασης της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι τόσο σοβαρή και επικίνδυνη ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να σπεύσει στην εμπόλεμη ζώνη.

 https://www.zougla.gr/kosmos/bbc-i-lorida-tis-gazas-ena-vima-prin-tin-oloklirotiki-katastrofi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .